2010. január 15.

Vékony metélt paszternákkal és házi húsos szalonnával


Vannak receptek, amit elolvasok és azonnal rákattanok; a lehető leghamarabb el is kell készítenem, mert gátolja a kreativitásomat:) Ilyenkor erősen gondolkozok, hogy mit kellene főzni, de semmi más nem jut eszembe. Így jártam Bombadil Toma paszternákos tésztájával is. Elindultam alapanyagért, pedig tudat alatt éreztem, hogy esélytelen ezt a zöldséget beszerezzem. Azután pár nap múlva tojásért mentem a sarki zöldségesbe és ott virított vagy 15 gyönyörű példány...nem akartam hinni a szememnek. (Azért "megnyugtattak", hogy csak petrezselyem-helyettesnek hozták:( ) Nagy boldogan hazaszaladtam vele, elővettem Toma receptjét és elkészítettem. Valószínűleg ő majd csóválja kicsit a fejét - és teljes joggal -, mert elkövettem jó néhány változtatást rajta (ezért mindenképpen nézzétek meg az övét is!!!), de abszolút minőségi alapanyagokat használtam hozzá. Elmondhatom, hogy az utóbbi idők legfinomabb tésztaételét ettük aznap! Ráadásul ez nem csak az én véleményem, hanem a férjem is ugyanezt mondta:)

Hozzávalók nálam:

1 nagy paszternák fele zöldséghámozóval "szalagokra" szeletelve
7 dkg házi füstölt szalonna nagyon vékony szeletekre vágva
125 gramm vékony olasz metélttészta
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 kisebb ág rozmaring
olívaolaj
frissen őrölt tarkabors
reszelt parmezánsajt


A paszternákot és a szalonnát előkészítettem. Egy nagyobb lábosba vizet tettem fel forrni a tésztának.
Serpenyőbe olajat öntöttem - nagyjából 2 evőkanálnyit -, felforrósítottam, beletettem a rozmaringleveleket és a szalonnákat, mindkét oldalukon pirosra sütöttem őket. Amikor majdnem készen voltak, melléjük tettem a fokhagymát is. A zöldségszalagokat rátettem, nekem kicsit több idő kellett, mint Tomának, kb. 4 perc alatt lett édeskésen puha. Megszórtam a borssal, só nem kellett bele, mert a szalonnánk éppen elég sós. A tészta ekkorra már megfőtt, belekerült a serpenyőbe egy maroknyi parmezán és a vaj kíséretében, valamint tettem hozzá a tészta főzővizéből is (abból tettem még félre egy fél bögrényit, jól tettem, mert kicsit később ettük meg a leves után, akkor még kellett hozzáönteni).

A tányéron szórtunk még rá kevés parmezánt. Isteni finom!!!!!

10 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

A férjem imádná, mint minden tésztaételt:) Szép hétvégét kívánok!

Bombadil Toma írta...

ugye hogy rá lehet kattani?:) nekem ez egyik kedvenc tészta ételem mióta először csináltam...:)

Kata írta...

Gyöngyi, te a tésztát sem szereted? mi itthon hála istennek mindnyájan imádjuk, én meg különösen.

Toma, már nem lehet, mert már rá vagyok kattanva:) eddig egy ilyen tészta volt, a citromos-bazsalikomos, de az maradt is, ez beférkőzött szorosan mellé... Nem hittem volna, mielőtt megfőztem, de olyan szépeket írtál róla:)

Thrini írta...

Nekem biztosan ízlene ez a tészta.
Paszternákot felénk is nehéz beszerezni. Egyik évben vetettem, pluszba a petrezselyem mellé. Én szeretem mindkettőt.

Gizi írta...

Jöttem a cserét lebonyolítani!!:) Isteni finom lehetett. Sajnos nálunk sem lehet mostanság kapni, pedig én is nagyon szeretem a levesekbe. De kutatni fogok utána.

szepyke írta...

Ma ettem először paszternákot. Sült csirke mellé tettük, és alami iszonyat finom étel keveredett belőle! Ha otthon látok, használni fogom, és ez is milyen jó kis recept lesz hozzá!

Ízlésszindróma írta...

Imádnám:)

Bombadil Toma írta...

egyébbként petrezselyemgyökérrel is meg lehet csinálni, ugyanolyan finom! próbáltam, mikor nem kaptam paszternákot.

...azon egyébbként csodálkozom, hogy a kifőzdén találtál rá a receptre és nem a tomakonyhán, mert a kifőzdére csak vendégposztolok...:))

Kata írta...

Thrini, Gizi, mint ahogy Toma is írta lejjebb + a posztjában, amit belinkeltemb- , lédús petrezselyemgyökérrel is működik a recept, én még nem próbáltam.

Kata írta...

Szepyke, én is megenném a csirkédet a körettel együtt.

Ízlésszindróma, akkor próbáld ki feltétlenül!

Toma, végignéztem éppen a gasztrót, és akkor ott a legtetején volt ez a recept, a kifőzdés oldalon. Mea culpa, de nem voltál felvéve a rendszeresen olvasottak közé, de most pótolni fogom...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin