2012. január 31.

Narancs szirupban eltéve


Kiderült az előző bejegyzésnél, hogy ez a recept sem került fel még a blogra. Eredetileg a tavaly áprilisi Kifőztük gasztromagazinban jelent meg, jelenleg még a régi számok is letölthetők az oldalról.

Szóval ha szeretnénk nyáron is élvezni a narancs ízét, zárjuk üvegbe!

Hozzávalók

1 kg narancs
1 kg kristálycukor
2 dl víz

3 db 380 ml-es üveg

A narancsokat alaposan megmossuk, kefével megsúroljuk. A héját kötőtűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd nagyobb befőttesüvegbe tesszük (az enyém 4,25l-es) és annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Egy kisebb, vékony, hajlítható lapocskával (pl. tejfölös doboz tetejével) többször visszanyomjuk a víz alá a feljövő gyümölcsöket, amíg a víz alatt nem maradnak.
5 napig áztatjuk, a vizet naponta cserélve, hogy a héjának kesernyés íze eltávozzon.


Készítéskor a narancsot negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, majd egészen vékonyan felszeleteljük keresztben. Közepes nagyságú edényben a vizet a cukorral felforraljuk, majd amikor erősen habzik, beletesszük a narancsszeleteket. Időnként óvatosan megkavarva addig főzzük, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Ekkor a gyümölcsöt villával szedjük tiszta üvegekbe, majd öntsük rá a szirupot. Csavarjuk a tetejére a kupakot, majd az üvegeket fordítsuk meg 5 percre. Ha letelt az idő, visszafordíthatjuk és polcra tehetjük.

A megkezdett üveget tartsuk hűtőszekrényben. Pici darabokra vágva süteményekbe használható.

4 megjegyzés:

Anikó írta...

Na ezt is elkészítem, annyi a narancs most, 1 üveggel tettem el, de csak a héjat szirupban, ez így még finomabb lesz:-))))
Gyönyörűek az üvegben:-))))

duende írta...

:) Én meg most tettem el narancslekvárt. :)

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik, és annyira guszta! :)

Kata írta...

Vicuska, Hankka, köszi!:)

Anikó, Duende, mindkettőtökét láttam, azok is bekerültek a kipróbálandók közé.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin