A recept a májusi Kifőztükben jelent meg, az újság rövid regisztráció után régebbi társaival egyetemben ingyen letölthető innen.
Hozzávalók 4 tálkához
10 dkg (lehetőleg kerek szemű) rizs
2 dl tejszín
6 dl tej
1 vaníliarúd
1 púpozott evőkanál cukor
csipet só
az öntethez:
20 dkg nem túl puha eper
2 csapott evőkanál cukor
Vasstag aljú kisebb lábost kiöblítünk hideg
vízzel. Beleöntjük a tejszínt, a tejet, beleszórjuk a megtisztított rizst,
beletesszük a vaníliarúd kikapart magját, magát a rudat is és a sót. Közepes
lángon felforraljuk a lábos tartalmát, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a
rizs sűrű, nagyon puha és krémes nem lesz. Akkor kivesszük belőle a vaníliarúd
hüvelyét, belekanalazzuk a cukrot, és megvárjuk, míg összeforr. Ezután
levesszük a tűzről és kihűtjük a rizst.
Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, fél dl
vízzel felöntjük, majd elforraljuk róla a vizet. Beletesszük a darabokra vágott
epret, és 3-4 percig kevergetjük-puhítjuk.
Tálaláskor a rizst tálkákba szedjük és meglocsoljuk az
eperöntettel.
2 megjegyzés:
Ennél tökéletesebb desszert nem is kell! :) Számomra ez a csúcsok csúcsa. Tejberizs, finom gyümölcsöntettel. Világklasszis. :)
Duende, köszi:) egyetértünk;)
Megjegyzés küldése