Az utóbbi idők legfinomabb ételei közé sorakozott ez a rostélyos. A júliusi Kifőztük magazinba készült, a balatoni ételek közé. Az ételt a híres múlt századi séf, Csáky Sándor emlékére alkotta egyik tanítványa. Több mendemondát lehet olvasni a neten az étel történetéről, az viszont tuti biztos, hogy az étel remek! Inkább időigényes, mint bonyolult, kis konyhai előélettel nyugodtan hozzáfoghat bárki ennek a finom ételnek az elkészítéséhez. A porhanyósra párolt marhahús közé csomagolt szép, sárga töltelék nagyon jól mutat!
Hozzávalók
4 személyre
70-80
dkg csont nélküli marharostélyos / hátszín / marhacomb 4 szeletre vágva
a
töltelékhez:
8 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
2 paprika
2 kisebb paradicsom
4 tojás
só
őrölt bors
1
kávéskanál pirospaprika
a
szószhoz:
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 paprika
kevés csípős paprika
1 kisebb paradicsom
1 teáskanál pirospaprika
só
őrölt bors
2 evőkanál (szalonna)zsír
1 kis pohár tejföl (150 g)
1
teáskanál liszt
a
vajas galuskához:
40 dkg liszt
7 dkg olvasztott vaj
2 tojás
só
Először a tölteléket készítjük el. Az apró
kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A szalonnát kivesszük,
félretesszük. 2 evőkanál kiolvasztott zsírba szórjuk a felaprított
vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a felkockázott
paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt megpároljuk a zöldségeket,
hozzáöntjük a szalonnakockát meg a sóval és pirospaprikával ízesített, felvert
tojást, és 1-2 perc alatt közepes sűrűségűre sütjük. Levesszük a tűzhelyről,
összekeverjük és hűlni hagyjuk.
A
hússzeleteket kettévágjuk, alaposan kiverjük, hogy szép tenyérnyi szeleteket
kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük mindegyiket a töltelékkel. Henger alakúra
tekerjük, hústűvel vagy erős cérnával rögzítjük. Lefedhető edénybe kanalazzuk a
zsírt, a roládokat körben átsütjük rajta, majd kivesszük őket egy tányérra. A
zsírba dobjuk az aprított hagymát, üvegesre pirítjuk, beletesszük az ugyancsak
apróra vágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát
szórunk rá, majd felengedjük kb. 2,5 dl vízzel. Visszatesszük a tekercseket,
letakarjuk az edényt, és lassú tűzön - kb. egy óra alatt - puhára pároljuk a
húst. Ha szükséges, a vizet közben pótoljuk. Amikor kész, a tejfölben elkevert
liszttel besűrítjük a mártást. Kiforraljuk.
A
galuskához a liszthez adjuk - egy evőkanálnyi kivételével - a vajat, a tojást,
1 kávéskanál sót és annyi vizet, hogy kemény tésztát kapjunk. Alaposan
összedolgozzuk, és lobogón forró, sós vízbe nagyobb galuskákat szaggatunk, és
megfőzzük. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, és a maradék vajba forgatjuk.
Tálaláskor
a tekercseket kissé rézsútosan felszeleteljük, majd a mártással és a galuskával
együtt tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése