Régi recept a Kifőztük magazin 2011/3. számából. Pont jó a mostani böjtös időszakra; igaz, nem szénhidrátdiétás, viszont egyszerű és igazán finom étel! :) Aki diétásabban szeretné elkészíteni, olvassa el a tippben leírtakat.
Hozzávalók 4-6 személyre
1,5 kg krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
4-6 tojás
2-3 babérlevél
só, bors
3 evőkanál olaj
4 dkg liszt
1 teáskanál pirospaprika
2 dl tejföl
ecet ízlés szerint
A megtisztított krumplit kis kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk.
Fazékba tesszük a krumplit, a babérlevelet és a hagyma felét. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, fedőt teszünk rá, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és félpuhára főzzük.
Közben - kis lábosban - a rántáshoz felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Hozzátesszük a maradék hagymát, kevergetjük még 4-5 percig, amíg a hagyma is kissé meg nem pirul. Végül a paprikát is beleszórjuk, azonnal felöntjük 1 dl hideg vízzel, simára kavarjuk, félretesszük.
Amikor a krumpli félig megfőtt, a tojásokat feltörjük és egyenként beleengedjük a főzőlébe, egymás mellé. A lángot kisebbre vesszük, az edényt lefedjük, 10-15 perc alatt a tojások is megfőnek. Amikor szilárd a tojásfehérje, hozzáöntjük a kevés főzőlével felengedett rántást, a tejfölt, kevés ecetet, és óvatosan elkeverjük a fazék tartalmával. Megkóstoljuk, ha kell, még ízesíthetjük sóval és borssal, illetve hígíthatjuk vízzel, ha túl sűrű lenne. Még 10 percig lassan főzzük lefedve.
Tipp: érdemes a főzeléket vastagabb aljú edényben főzni vagy lángelosztót tenni a fazék alá, mert könnyen odaéghet. Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor egy főre 20 dkg megtisztított krumplit használjunk, és rántás helyett törjük össze a zöldség egy részét, az szépen besűríti a főzeléket. „Fájdalomdíjul" a kevesebb mennyiségért 1 tojás helyett személyenként 2 db-ot főzzünk bele :)
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése