2012. szeptember 3.

Sajtos scones



Augusztusban "olimpiáztunk" a Kifőztükben, ami  annyit jelentett, hogy sok angol ételt főztünk, kipróbáltuk az ottani ízeket. Az én egyik kiszemeltem a sajtos scones volt, meglepett, hogy milyen jó lett! Ez tulajdonképpen egy jóóó nagy sajtos pogácsa. A belevaló cheddar sajtot is most próbáltam ki, rögtön barátok lettünk;)
Most, hogy a paralimpia zajlik éppen a helyszínen, még időszerűbb lett angol ételt enni, kipróbálni. Biztosan nem bánjátok meg!:)


Hozzávalók 12 db-hoz

25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál só
5 dkg vaj
10 dkg cheddar sajt
1,2-1,5 dl tej
a sütéshez:
1 evőkanál tej
a tálaláshoz:
vaj

A sütőporral és sóval elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és apránként a tejet is, majd egyenletes tésztává gyúrjuk. Puha, jól formázható tésztát kapunk belőle. Lisztezett deszkán egy centi vastag körré nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5 cm átmérőjű korongokat vágunk belőle, a maradék tésztát összegyúrjuk, majd újból kinyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapíros tepsire fektetjük a pogácsákat, kevés tejjel megkenjük a tetejét. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vajjal megkenve kínáljuk. Frissen, langyosan a legfinomabb.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia! Nagyon jó kis recept, mindenből ugyanannyit tettem, ami itt fel van sorolva, de ragadós lett, egyáltalán nem tudtam nyújtani a tésztát, így kézzel, szaggatás nélkül raktam bele a tepsibe a formákat. Végülis finom lett, de nem értem, hogy miért lett ragadós. Tudnál esetleg valamilyen tanácsot adni? Köszönöm előre is!

Kata írta...

Boglárka, elsősorban a liszt minősége a döntő, nem egyformán veszi fel a folyadékot. Nem tudom, mennyi tejet tettél bele, a tapasztalataim szerint minimum 1,2 dl kellett, maximum 1,5 dl; írtam a receptben, hogy apránként kell beletenni, lehet, hogy a te liszted még ennél is kevesebbet vesz fel. A másik megoldás még ilyenkor, hogy alaposabban kell lisztezni a nyújtófelületet. De gratulálok, nagyon ügyesen megoldottad a helyzetet!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin