2014. március 5.

Sertésmájas karfiol

Egyszerű, szénhidrátszegény főétel; eredetileg a Kifőztük februári számában jelent meg.



Hozzávalók 4 személyre, kb. 20 x 30 cm-es tűzálló tálhoz

1 karfiol (kb. 1 kg)
50 dkg sertésmáj
1 közepes vöröshagyma
1 csapott evőkanál morzsolt oregánó
12,5 dkg natúr krémsajt
1,5 dl tejszín
1 tojás (elhagyható)
1 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
1/2 csokor petreszelyemzöld
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
őrölt bors
2 evőkanál zsír
10 dkg reszelt sajt

A megmosott, lehártyázott májat kis darabokra vágjuk. A felaprított hagymát 1 evőkanál zsíron üvegesre sütjük. Hozzátesszük a májat, oregánóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd 1 evőkanál vizet öntünk alá, és lefedve 15 percig pároljuk. Kicsit sózzuk, azután legalább langyosra hűtjük. 
Kézi habverővel összevegyítjük a tejszínt, a krémsajtot, 1 dl vizet, a felaprított petrezselymet, a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk, megkóstoljuk, és ha rendben van az íze, akkor hozzákeverjük a tojást. (Ezt el is hagyhatjuk, de segít, hogy jobban összeálljon az étel.) A karfiolról a leveleket eltávolítjuk, a zöldséget megmossuk, és kis rózsákra szedjük; a torzsáját késes aprítóban vagy késsel pici darabokra vágjuk. Az egészet nagyobb tálba szórjuk, és 2 csapott kávéskanál sóval összerázzuk. A közben kihűlt májdarabokat késes aprítóban ledaráljuk, és a karfiolhoz adjuk. A fűszeres tejszínt is hozzákeverjük, majd az egészet a zsírral kikent tálba simítjuk, és fóliával lefedjük. 190 fokos légkeveréses sütőben 40-50 percig pároljuk, majd a fóliát levesszük, és a májas karfiolt megszórjuk a sajttal. A sütőt erősebb hőfokra állítjuk, és az ételt még addig sütjük, amíg a teteje kicsit meg nem pirul. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin