2024. szeptember 15.

Anyu-féle krumplis pogácsa

Féltve őrzött családi recept, ehhez a pogácsához minden családtagnak fűződik valamilyen emléke. Lesz hozzá néhány lábjegyzet, mert annyi mindent próbálgattam már, ami sikerült vagy nem. És egyszer lesz majd fotó is hozzá, a bejegyzést a szükség hozta létre,

Hozzávalók egy szép nagy adaghoz

1 kg finomliszt

kb. 40 dkg melegen megtört, kihűtött főtt krumpli

22 dkg zsír + 12,5 dkg margarin vagy 40 dkg margarin

1 evőkanál só

3 tojássárgája

kevés tejföl

5 dkg friss élesztő + 75 ml tej + 1 csipet cukor

a tetejére:

felvert tojás, kevés só, reszelt sajt

Elkészítés

A lisztet összemorzsoljuk a zsiradék(ok)kal. Hozzátesszük a krumplit, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy puhább, de ruganyos tésztát kapjunk. 

Langyos helyen kétszer kelesztjük. Amikor először duplázza magár a tészta (kb. fél óra múlva), lazán átgyúrjuk, majd újra hagyjuk duplázódni. 

Még egyszer átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk; mi nagyobb, kb. 3 centis pogácsákat szoktunk készíteni, de ez természetesen ízlés kérdése... meg persze jobban is halad így :-D Egyszerre annyit, amennyi ráfér egy gáztepsire. (Ha valaki a tökéletességre törekszik, két tenyere között kissé pöndörgetve átformázhatja, magasítva azt.) Letakarjuk lazán, és 15-20 percet újra kelni hagyjuk. Sütés előtt még átkenjük tojással, pici sót hintünk mindegyik tetejére, és megszórjuk sajttal. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben természetesen a maradék tésztát nyújtuk, szaggatjuk, kelesztjük, stb.

Ez az adag nagyjából 3 tepsit ad ki. 

Lábjegyzetek:

- Kacsazsírral sajnos nem működik a recept :(

- Lehetséges kicsit kevesebb élesztővel (3,5 - 4 dkg) este meggyúrni a tésztát, majd reggel folytatva nyújtani, szaggatni, stb.

- Lehet gombócokat formázni a tésztából, kör alakúra nyújtani. Puha zsiradékkal vékonyan megkenni, 8 felé vágni, majd a szélesebb felétől kiflinek sodorni. Nagyon finom!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin