Féltve őrzött családi recept, ehhez a pogácsához minden családtagnak fűződik valamilyen emléke. Lesz hozzá néhány lábjegyzet, mert annyi mindent próbálgattam már, ami sikerült vagy nem. És egyszer lesz majd fotó is hozzá, a bejegyzést a szükség hozta létre,
Hozzávalók egy szép nagy adaghoz
1 kg finomliszt
kb. 40 dkg melegen megtört, kihűtött főtt krumpli
22 dkg zsír + 12,5 dkg margarin vagy 40 dkg margarin
1 evőkanál só
3 tojássárgája
kevés tejföl
5 dkg friss élesztő + 75 ml tej + 1 csipet cukor
a tetejére:
felvert tojás, kevés só, reszelt sajt
Elkészítés
A lisztet összemorzsoljuk a zsiradék(ok)kal. Hozzátesszük a krumplit, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy puhább, de ruganyos tésztát kapjunk.
Langyos helyen kétszer kelesztjük. Amikor először duplázza magár a tészta (kb. fél óra múlva), lazán átgyúrjuk, majd újra hagyjuk duplázódni.
Még egyszer átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk; mi nagyobb, kb. 3 centis pogácsákat szoktunk készíteni, de ez természetesen ízlés kérdése... meg persze jobban is halad így :-D Egyszerre annyit, amennyi ráfér egy gáztepsire. (Ha valaki a tökéletességre törekszik, két tenyere között kissé pöndörgetve átformázhatja, magasítva azt.) Letakarjuk lazán, és 15-20 percet újra kelni hagyjuk. Sütés előtt még átkenjük tojással, pici sót hintünk mindegyik tetejére, és megszórjuk sajttal. 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben természetesen a maradék tésztát nyújtuk, szaggatjuk, kelesztjük, stb.
Ez az adag nagyjából 3 tepsit ad ki.
Lábjegyzetek:
- Kacsazsírral sajnos nem működik a recept :(
- Lehetséges kicsit kevesebb élesztővel (3,5 - 4 dkg) este meggyúrni a tésztát, majd reggel folytatva nyújtani, szaggatni, stb.
- Lehet gombócokat formázni a tésztából, kör alakúra nyújtani. Puha zsiradékkal vékonyan megkenni, 8 felé vágni, majd a szélesebb felétől kiflinek sodorni. Nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése