Ez az étel is Nemisbéka receptversenyére készült. Mivel hosszú főzési idejű fogások nem jöhettek számításba, a hal jó választás ebből a szempontból. Ráadásul hagyományos karácsonyi étel, de most a sűrű szezámmagos kabátja mellé kapott egy szuper mártást is. Jól nézett ki, nem bonyolult, finom is volt, bátran ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók 4 személyre:
4 vastag szelet harcsafilé (vagy 8 vékonyabb)
só
citromlé
a panírhoz: liszt, 1 tojás, kb. 5 dkg szezámmag és ugyanannyi zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
a mártáshoz:
10 dkg mandula lapka
1 fokhagyma gerezd
2 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejszín
1 tk szárított majoranna
só, fehérbors
a zöldségkörethez:
kb. 50-60 dkg (mirelit) zöldség: brokkoli vagy vegyes zöldség vagy kelbimbó, esetleg zöldborsó - ki mit szeret:)
1 ek vaj
só, bors, (kakukkfű, chilipor, stb. ízlés szerint)
Szerintem simán belefér az 1 órába, de akár 50 perc alatt is készen lehet.
A halszeleteket megsózom, meglocsolom citromlével, beteszem a hűtőbe. (2 perc)
Először elkészítem a mártást.
Megpucolom a fokhagymát, felvágom apróra. Közben melegítem a teflonserpenyőt, abba pirítom meg a mandulát szárazon. Ha kész, kiveszek belőle kb. 2 dekányit, amennyivel a 4 tányért majd díszítésül megszórom. A többit késes robotban megdarálom.
A serpenyőben a vajat megolvasztom, beleteszem a darált mandulát, a fokhagymát, pár kavarás után beleteszem a bort és a tejszínt, felforralom, 5 percig főzöm.Közben sózom, borsozom, beleteszem a majorannát. (20 perc)
Egy fedeles edényben a zöldségnek megolvasztom a vajat, rászórom a zöldséget, kicsit átpirítom, majd fűszerezem, lefedem, zöldségtől függően 10-15 percig párolom. (20 perc)
Míg párolódik, a halnak egy serpenyőben az olajat felforrósítom. Közben bepanírozom a halat liszt, tojás és a szezámmag-zsemlemorzsa keverékben. Ekkorra már elég meleg az olaj, mehetnek bele a halszeletek, és vastagságtól függően kb. 10-14 perc alatt meg is sülnek, kiteszem őket egy szalvétára csepegtetni. (Ez nagyjából annyi idő alatt van készen, amíg a zöldségek is megpárolódnak, esetleg 5 perccel tarthat tovább)
Ezután nincs más dolgom, mint ellenőrizni a mártás hőmérsékletét illetve azt, hogy a zöldség elég puha-e, és lehet tálalni!
/A mandulamártás receptjét is a Konyhamagazinban találtam, picit átalakítottam/
Hozzávalók 4 személyre:
4 vastag szelet harcsafilé (vagy 8 vékonyabb)
só
citromlé
a panírhoz: liszt, 1 tojás, kb. 5 dkg szezámmag és ugyanannyi zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
a mártáshoz:
10 dkg mandula lapka
1 fokhagyma gerezd
2 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejszín
1 tk szárított majoranna
só, fehérbors
a zöldségkörethez:
kb. 50-60 dkg (mirelit) zöldség: brokkoli vagy vegyes zöldség vagy kelbimbó, esetleg zöldborsó - ki mit szeret:)
1 ek vaj
só, bors, (kakukkfű, chilipor, stb. ízlés szerint)
Szerintem simán belefér az 1 órába, de akár 50 perc alatt is készen lehet.
A halszeleteket megsózom, meglocsolom citromlével, beteszem a hűtőbe. (2 perc)
Először elkészítem a mártást.
Megpucolom a fokhagymát, felvágom apróra. Közben melegítem a teflonserpenyőt, abba pirítom meg a mandulát szárazon. Ha kész, kiveszek belőle kb. 2 dekányit, amennyivel a 4 tányért majd díszítésül megszórom. A többit késes robotban megdarálom.
A serpenyőben a vajat megolvasztom, beleteszem a darált mandulát, a fokhagymát, pár kavarás után beleteszem a bort és a tejszínt, felforralom, 5 percig főzöm.Közben sózom, borsozom, beleteszem a majorannát. (20 perc)
Egy fedeles edényben a zöldségnek megolvasztom a vajat, rászórom a zöldséget, kicsit átpirítom, majd fűszerezem, lefedem, zöldségtől függően 10-15 percig párolom. (20 perc)
Míg párolódik, a halnak egy serpenyőben az olajat felforrósítom. Közben bepanírozom a halat liszt, tojás és a szezámmag-zsemlemorzsa keverékben. Ekkorra már elég meleg az olaj, mehetnek bele a halszeletek, és vastagságtól függően kb. 10-14 perc alatt meg is sülnek, kiteszem őket egy szalvétára csepegtetni. (Ez nagyjából annyi idő alatt van készen, amíg a zöldségek is megpárolódnak, esetleg 5 perccel tarthat tovább)
Ezután nincs más dolgom, mint ellenőrizni a mártás hőmérsékletét illetve azt, hogy a zöldség elég puha-e, és lehet tálalni!
/A mandulamártás receptjét is a Konyhamagazinban találtam, picit átalakítottam/
2 megjegyzés:
Jaj, de nagyon szeretném ezt! :) Imádom a halat és ez nagyon kedvemre való lenne!
Én is nagyon szeretem a halat, szívesen megkóstolgatnám!
Megjegyzés küldése