2010. szeptember 16.

Mennyi pénzből lehet megsütni a gubarudat?




A múltkorában hirtelen akartam fasírtot készíteni, de nem volt otthon, csak nagyon friss kenyerem, ezért benéztem néhány boltba, hogy nincs-e véletlenül szikkadt zsemle. Az egyik boltban volt 1 db gubarúd (ez van az alsó képen), majd' elájultam az árától (rég nem vettem, szoktam sütni, ha kell), 58 Ft-ért adták. Megmértem itthon, majdnem 10 deka volt, tehát újkorában valószínűleg annyit nyomhatott. Na, akkor számoljunk egy kicsit!



60 dkg liszt (ha lehet, kenyérliszt) 90 Ft, még ha drágábban veszitek is, mint én
3,5 dl tej (nálunk van 150 Ft/ liter áron az automatából, de számoljunk 200 Ft-tal) 70 Ft
3 dkg élesztő 30 Ft
2 dkg cukor 5 Ft
só 5 Ft kerekítve
3 dkg vaj 80 Ft
sütés költsége kb. 70 Ft

Ebből, ha akarnánk, megspórolhatjuk a tej árát (tulajdonképpen víz is jó bele), és vaj helyett készülhet olajjal vagy margarinnal, aminek az ára kb. 30 Ft lehet.

Kis számtan: otthoni sütéssel
a "gazdag" verzió: 350 Ft
a "szegény" verzió: 230 Ft

...és van belőle kb. 1 kg kész guba, tehát 10 bolti rúdnak megfelelő mennyiség. Ráadásul biztosan nem tejjel és vajjal készül, tehát a felénél is kevesebbe kerül. És nem is nagy ördöngösség elkészíteni, itt a recept, a kommentek és az ismerőseim véleménye szerint több helyen bizonyított. A mákos gubám receptjét pedig itt találjátok.

11 megjegyzés:

Bianka írta...

Ezer éve nem ettem gubát, pedig nagyon szeretem. Házilag isteni lehet

szepyke írta...

Mindennel így van...

(A törölköző tescos, mert nekem is ilyen van, ha az!:D)

Névtelen írta...

A többi 30 Ft a kényelem, az idő, a mosogatás, az adó, a munkabér, a járulék, a rezsi. Nagy mennyiségnél megéri sk sütni, de 1 darabnál nemigen. Kati

trendo írta...

Én meg mindig eltűnődöm azon az álságos dolgon, hogy ha Te sütsz gubarudat, az nem számít bele a GDP-be. Viszont ha ahelyett, hogy helyben megsütné valaki, össze-vissza szállítjuk az alapanyagot és a készterméket, akkor az növeli. Bolond ez a világ!

Garffyka írta...

Valahogy soha nem voltam oda a mákos gubáért, de most el tudnék tüntetni egy adagot :)
Nagy tételben megéri, s ha csak egy darab kell, a többi mehet a fagyasztóba, egyesével, hamar kienged és ugyanúgy használható.
Trendo, egyetértek, bolond világ.

Kata írta...

Bianka, vagy te olyan ügyes, hogy el tudod készíteni...hajrá!:)

Szepy, igen:)))

Kati, én is a 10 darabra gondoltam; egyhez nem szabad hozzáfogni szerintem sem, de nálunk elfogy ez a mennyiség. Ha elolvasod a belinkelt eredeti gubarudas bejegyzést, ott írtam, hogy frissen kenyér helyett is esszük.

Trendo, mi, gasztrobloggerek tényleg nem emeljük a GDP-t, a család viszont jól jár velünk:)

Garffyka, netán megváltozott kicsit az ízlésed?;)

Zita írta...

Erre való a NEW mutató.. Bár alapja a GNP, de benne van az otthoni és saját munka is. Gondoltam segítek :))))

Zita írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zita írta...

Néha eszembe jutnak még ilyenek a főiskolai tanulmányaimból, de küzdök ellenük.
Ugye milyen jó befektetés volt továbbtanulnom?

trendo írta...

Most elővezetem a zsémbes, kötözködő vénembert:)
Garffyka, a fagyasztás praktikus. De ha már a posztban a gazdaságosságról van szó, akkor halkan megjegyzem: a felhasznált energia költség "potyára" rakódik folyamatosan a gubákra :)
Kata: A gasztrobloggerek (mint mondjuk én) nem termelnek értéket. De a dolgos háziasszonyok, anyák annál többet! :) Ami aztán beépül a Zita által említett közgazdasági mutatóba, a NEW-ba. Vagyis ANYÚ nélkül nincs gazdaságos háztartás! :))))

Moha írta...

Ez bizony igaz, én is magam sütöm, nem csak az ára miatt, de finomabb is:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin