2009. május 30.

Citromos-mákos cookie


(balról a 2.)

Mindig valami újat keresek... így találtam rá erre a kekszre is. Képtelen vagyok ugyanazt sütni sokszor, inkább állandóan kísérletezek, nehogy ráunjunk valamire.
Ez is jó választás volt. Citromos alaphang egész mákdarabkákkal, amire rá lehet harapni...

Hozzávalók:

25 dkg fehérliszt, 5 dkg tk rozsliszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 csipet só, 17 dkg olvasztott vaj, 20 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, másfél citrom leve és héja, 2 dkg egészben hagyott mák

A liszteket össszekevertem a szódabikarbónával és a sóval. Hozzáadtam a többi alkotórészt, betettem letakarva a hűtőbe, legalább 1-2 óra kell (én egy éjszakát pihentettem ott).
Egy sütőpapíros tepsire diónyi golyókat tettem, kicsit ellapítottam a tenyeremmel (5X5 fért egy gáztepsire, nagyon megnőttek!).
180 fokos sütőben alsó-felső fokozaton kb. 12-15 percet sütöttem. Vigyázni kell rá, amikor a széle barnul, akkor valószínűleg már jó, mert könnyen megéghet az alja is.

/Nyestkutya receptje alapján az Nlc fórumról/

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hm, de szuper! Az utóbbi időben rákaptunk mi is a kekszekre!

erős ildikó írta...

E tányérkáról - azt hiszem - én ezt választanám!!

trinity írta...

Ha citromos is-mákos is, akkor amennyiben megengeded-ezt el is vittem:)))

Kata írta...

Vigyétek nyugodtan, én is hoztam:)

Millie írta...

Imádom a citrom-mák kombinációt!

Tamara írta...

Megsütöttem, általános siker. Legközelebb kevesebb citromot teszek bele, amúgy most is tervezem a második adagot, csak mák híján vagyok. ;)

Kata írta...

Tamara, örülök, hogy ízlett! Igaz, elég intenzív a citrom íze benne; van, akinek bejön, van, akinek ez sok, de lehet rajta változtatni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin