2012. február 13.

Narancsos mousse csokihabbal


Valentin napra ajánlom ezt a finom desszertet. Eredetileg a februári Kifőztük gasztromagazinban jelent meg, az újság letölthető a weboldalunkról.

Hozzávalók 2 nagyobb adaghoz

2 nagyobb narancs
1/2 dl narancslikőr
5 dkg cukor
2 zselatinlap
2 dl habtejszín
5 dkg 60%-os étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
a tetejére:
narancshúsdarabok
narancshéjcsíkok

Az egyik narancs héját és fehér hártyáját eltávolítjuk, a húsát kis darabokra vágjuk, ráöntjük a narancslikőrt, félretesszük; néha megkavarjuk. A másik narancsot héjastól alaposan megmossuk, levágunk vékonyan a héjából 3-4 csíkot. Ha maradt a hátulján fehér rész, azt késsel lemetsszük róla, a héjat pedig csíkokra metéljük. A gyümölcsöt kettévágjuk, kifacsarjuk a levét, fél decire lesz szükségünk belőle, azt kis lábosba öntjük. Beleszórjuk a cukrot, és az oldódásáig melegítjük a levet. Közben hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, amelyet a meleg narancsszirupba teszünk. Levesszük a tűzről az edényt, és kicsit kihűtjük a zselatinos narancslevet.
Eközben felverjük a tejszínt, beleöntjük a langyos narancslevet, és még kicsit tovább verjük, amíg össze nem keveredik lágy habbá az egész. Az étcsokoládét a vajjal éppen csak megolvasztjuk, belekavarunk 3 evőkanálnyi narancsos habot, félretesszük.
A maradék tejszínes habhoz kanalazzuk a narancsdarabokat a likőrrel együtt (hagyunk belőle keveset a díszítéshez), és ezt is dermedni hagyjuk.

Tálaláskor poharakba vagy kisebb tálkákba osztjuk a narancsos habot, a tetejére tesszük a csokoládésat. A narancs húsával és héjával díszítjük.

Tipp: ha a zselatinos narancslé idő előtt megkocsonyásodna, akkor kis lángon óvatosan folyósra melegíthetjük. 4 kis adag desszert is készülhet ebből az adagból.

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Elegáns, könnyed és finom! Jó párosítás a narancs és a csoki! :)

Gabriella írta...

Ezt el kell készítenem! Már a Kifőztük újságban is megjegyeztem magamnak, de most Te is megerősítettél ebben. :))) Finooom!!

Kata írta...

Hankka, én is nagyon szeretem a narancs-csokoládé párosítást!!! minden télen igyekszem bőven kóstolni ilyeneket:) nyáron meg jöhet a csoki-málna...na az még megér egy misét!;))))

Gabriella, kíváncsi leszek, de szerintem biztosan ízleni fog:) olyat szerettem volna, amiben nincs főtlen tojásfehérje sem, és ez olyan:) sőt ugye (drááága)tojás sincs benne...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin