2012. február 28.

Túrós guba


Ez a recept a decemberi Kifőztükben jelent meg, a gubarúd receptjével együtt. Az újság még letölthető az oldalról, és nemsokára megjelenik a márciusi szám is:))
És bebizonyosodik, hogy a mákos gubán túl is van élet...vagy jobban mondva guba!!!:)

Hozzávalók 4 személyre

6 gubarúd vagy 40-50 dkg szikkadt kifli
35 dkg tehéntúró vagy 25 dkg juhtúró/bryndza
3 dl tej
2 dl tejföl
10 dkg füstölt, húsos szalonna
csipet só
frissen őrölt bors

a forma kenéséhez: zsiradék

A szalonnát kis darabokra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt leszűrjük, mindkettőt félretesszük. A túróhoz keverjük a tejfölt, sózzuk és borsozzuk. A szikkadt gubarudakat (vagy kiflit) felkarikázzuk és nagyobb tálba tesszük.
A tejet kisebb lábosban felmelegítjük a sóval és a szalonnazsírral együtt, majd a tálban lévő gubakarikákra öntjük. A tálat többször megrázzuk közben, hogy a folyadék lehetőleg mindenhová eljusson.
Jénai tálat vagy tepsit kikenünk tetszés szerinti zsiradékkal. A gubakarikákat belesoroljuk, minden sorra kanalazunk a tejfölös túróból, és szórunk rá sült szalonnát úgy, hogy az utóbbiból az étel tetejére is jusson.
A sütőt légkeveréses 180 fokra (vagy alsó-felső sütésen 200 fokra) melegítjük, és 20-25 perc alatt átsütjük benne a gubát.

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Először azt hittem, hogy édes túrós guba lesz, ami természetesen nekem nagyon bejött volna! :-) De elolvasva a hozzávalókat, feltűnt, hogy ez bizony sós guba. Viszont így is nagyon tetszik, egyszer kipróbálom... :)

Chef Viki írta...

Sós guba!!! Fantasztikus!!!

Anikó írta...

Jaaa, hogy ez sós???? Valamiért nekem édesen jelent meg, mazsolásan, citromhéjjal,habosan. Úgy sem lehet rossz, meg így sósan sem:-)))))

Hankka írta...

A juhtúrót nagyon szeretjük, guszta, kipróbálandó recept! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin