2012. július 10.

Barackos sütemény



A júliusi Kifőztük magazinban jelent meg ennek a gyümölcsös lepénynek a barackos változata.

Ez a lepény nálunk a jolly joker sütemény, bármikor, bárhol megállja a helyét, és nem is tart sokáig az elkészítése; ez utóbbi mindig attól függ, hogy a gyümölcsöt mennyi idő alatt lehet előkészíteni, onnantól már villámgyorsan készen van.

Bátran próbálkozzatok vele, nem fogjátok megbánni!

És akkor a barackos változat receptje:


Hozzávalók kb. 24 x 34 cm-es tepsihez

40 dkg liszt
25 dkg cukor
2 tojás
15 dkg puha vaj
2-3 dl tej
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom reszelt héja
csipet só
40-50 dkg sárgabarack, darabokra vágva
a tepsi kenéséhez:
zsiradék
liszt
a tálaláshoz:
vaníliás/fahéjas cukor

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a vajat, azzal tovább keverjük. Ezután fakanálra váltunk, a tejet a lisztes keverékkel felváltva, részletekben adagoljuk hozzá. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy kissé folyós, de semmiképpen híg masszát kapjunk.

A tepsi alját kikenjük zsiradékkal és megszórjuk liszttel, vagy kibéleljük sütőpapírral. Ráöntjük a masszát, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt.
Légkeveréses 175 fokon vagy 190 fokos alsó-felső fokozaton 40-45 percig sütjük, míg a tetejét kissé megnyomva puhának, de szilárdnak érezzük. Még melegen megszórjuk fahéjas cukorral.

Tipp: ha magasabb, még lazább süteményre vágyunk, akkor 3 tojással, de kicsit kevesebb tejjel készítsük. A tej egy részét fel lehet cserélni citromlére, narancslére, joghurtra, a masszát pedig fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, őrölt karadamommal.



2 megjegyzés:

Roza írta...

Nálunk is nagyon népszerűek az ilyen gyümölcsös sütik! Nagyon guszta ez a barackos!:)

N.D. írta...

Szia, gyere át hozzám játszani! :)
http://lelekdorombolo.blogspot.hu/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin