Az augusztusi Kifőztükbe készült a lepény, jelentem, nagyon jó lett! Főzés előtt körbejártam a kis kertemet egy ollóval a kezemben, és amelyik zöld fűszerről azt gondoltam, hogy jó lehet benne, vágtam valamennyit. A legnagyobb meglepetést a menta jelentette benne, amit régebben nem igazán kedveltem. Mivel nagyon burjánzik, abból is vágtam két szálat a zöldfűszer-szüret közben, és igazán nyerők voltak a levelek benne.
Szerencsére lesz még egy jó ideig cukkini!:)
80 dkg cukkini
1 nagyobb tojás
12 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
só
őrölt bors
1 nagy marék snidling
1 nagy marék egyéb zöld fűszer: oregánó,
menta, majoránna, kakukkfű
a mártogatóshoz:
2,5 dl tejföl
só
2-3 gerezd fokhagyma
apróra vágott csilipaprika (elhagyható)
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
kicsit sózzuk, 10 percet állni hagyjuk. Közben megmossuk, leszárítjuk és
felaprítjuk a zöld fűszereket. Nagyobb serpenyőben ujjnyi olajat melegítünk. A
cukkinit kicsavarjuk, hozzátesszük a sütőporral elvegyített lisztet, a tojást
meg a zöld fűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Evőkanállal lepényeket szaggatunk
a forró olajba, kicsit ellapítjuk őket, majd közepes lángon mindkét oldalukat
pirosra sütjük.
A mártogatóshoz a tejfölt elkeverjük a sóval
és a zúzott fokhagymával; ha szeretjük, tehetünk bele csilipaprikát is.
A kisült lepényeket a mártogatóssal tálaljuk.
1 megjegyzés:
Kétségtelenül guszta lett!:)
Megjegyzés küldése