Valamelyik nap sütöttem ilyen pizzát, linkelni akartam a blogon lévő bejegyzésre, és legnagyobb meglepetésemre nem találtam. Pedig pont 2 éve jelent meg a Kifőztük magazinban; most pótolom!
A tészta a jól bevált, vékony,
ropogós pizzaalap. A megadott mennyiségből 2 db 30 cm átmérőjű pizza lesz, vagy kicsivel vastagabb lesz, ha gáztepsiben sütjük.
Hozzávalók 2 pizzához:
a pizzatésztához:
30 dkg BL 80 kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
175 ml langyos víz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
szárított oregánó és bazsalikom
a pizzaszószhoz:
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál olaj
csipet cukor
oregánó
1-2 babérlevél
só
a feltéthez:
1 nagyobb tonhalkonzerv
1 egész citrom
friss bazsalikomlevelek (elhagyható)
10 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk.
Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, a többi fűszert és az élesztőt.
Dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk, közben hozzáöntjük az olajat is; elég
puha, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Elképzelhető, hogy a liszt
minőségtől függően kevés liszt vagy víz kellhet még bele. Ha kész, gombócot
formálunk belőle és letakarjuk.
A szószhoz az olajat felforrósítjuk, a hagymát
megfuttatjuk rajta, beletesszük a paradicsompürét, és az üres dobozzal kimérve,
dupla annyi vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a fűszereket, ízlés szerint cukrot
rakunk hozzá, és közepes tűzön, néha megkeverve, kissé besűrítjük.
A feltéthez a citromot megsikáljuk,
félbevágjuk. Az egyik felét héjastól nagyon vékonyra szeleteljük, elnegyedeljük.
A tésztát lazán átgyúrjuk, kettéosztjuk, kb.
30 cm átmérőjűvé nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, szósszal
vékonyan megkenjük, elosztjuk rajtuk a halat, a citromszeleteket és a
bazsalikomot. A halat a maradék citrom levével meglocsoljuk, reszelt sajtot
szórunk a tetejére.
Előmelegített 250 fokos sütőben 10-12 perc
alatt készre sütjük. Ha gáztepsiben sütjük, kicsivel több a sütés ideje.
Tipp: 250 fok híján süssük a legmagasabb
hőmérsékleten, és ha tudjuk, akkor kapcsoljunk a sütőben alsó sütési fokozatot.
Ilyenkor természetesen néhány perccel tovább tart pirosra sütni a pizzát.
2 megjegyzés:
Nagyokat nyeltem, gyönyörűséges lett a pizza.
Az egyik kedvencem!:)
Megjegyzés küldése