2013. április 10.

Medvehagymás rizottó szalonnás szűzpecsenyével

Tudom, fordítva írtam a címet, mint ahogy szoktuk, de csak mikor kész volt, akkor vettem észre; de juszt sem fordítom meg, mert szerintem a köret a nagyobb élmény, habár a hús sem rossz;)

És akkor most jön az, amiről még nem volt szó, habár készülök önálló posztban is írni róla: pont a rizs súlyát kellett lecsökkenteni a régebbi adagokhoz képest. Rutinvizsgálat alkalmával elvégzett vércukormérés következtében szűk kis családunk egyik tagja diétára szorul: a szénhidrát mennyiséget kell alaposan megnyirbálni. Ennek következtében a leírt adagok ezentúl kisebbek lesznek, de majd mindig odaírom, hogy aki nem érintett, az nyugodtan főzzön belőle másfélszer többet. Habár mint kiderült, közti étkezések beiktatásával jóllakik az ember, nem is kéne több belőle.... Úgyhogy mindenki belátása szerint adagoljon:)




Azért megnyugtatok mindenkit, hogy a képen látható rizs adagjának majdnem a duplája jut egy személyre; ugye nem is olyan borzasztó?;)

Hozzávalók 2 személyre (ch-diétás adag):

40 dkg sertés szűzpecsenye
6-8 vékony szelet húsos szalonna
só, őrölt bors
2 dkg vaj

a rizottóhoz:
10 dkg rizottórizs
1 kisebb fej (lila)hagyma
2-3 dl húsleves vagy húsalaplé
1/2 dl száraz fehérbor
1 marék reszelt grana padano sajt (de inkább házilag reszeljük!:)
4 dkg medvehagyma
1 dkg vaj
csipet só
őrölt bors

A medvehagymát megmossuk, és konyharuhán hagyjuk szikkadni.

A húsról  hártyát eltávolítjuk róla, és a szalonna szélességének megfelelően 6 vagy 8 szeletre vágjuk. Mindegyik szelet oldalát körülfogjuk a szalonnával, majd megtűzzük fogvájóval. A hús alját és tetejét sózzuk és borsozzuk, majd a felforrósított vajon 3-5 perc alatt átsütjük mindkét oldalát. Kis tepsibe rakosgatjuk, és légkeveréses 170 fokos sütőben 15 percig sütjük. (Nem kell a tepsit kikenni, a szalonna enged magának elegendő zsírt, nem fog odaégni a hús.) Ezután letakarjuk fóliával, kikapcsoljuk a sütőt, és melegen tartjuk.

Közben a keletkezett szalonnás vajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát. Beleszórjuk a rizst, 2-3 percig kevergetjük, majd a borral felöntjük. Innentől gyakorlatilag végig kevergetjük, és amikor a bort beszívja a rizs, a húslevessel merőkanalanként pótoljuk a folyadékot addig, amíg a rizs már éppen puha nem lesz. Akkor hozzáforgatjuk a szélesebb csíkokra vágott medvehagymát és a sajtot, sózzuk és borsozzuk az ételt, majd néhány perc alatt készre főzzük. Amikor elzártuk alatta a hőt, a vajjal krémesítjük.

Ennyi az egész, az elkészítési idő talán még 3/4 óra sincs mindenestől....és csupa élvezet!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin