Csak hogy nekem megmaradjon,,,, Moha receptjét változtattam kissé másra, meg kicsit nagyobb tepsire:) Mondhatom, hogy ez isteni!:) ha valaki nem szereti a sütőtököt, akkor emelje kicsivel az almaadagot!
Hozzávalók 40 x 32 cm-es tepsihez
a tésztához:
20 dkg Graham-liszt
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
8 dkg porcukor vagy őrölt xilit
3,5 dl tej
3 dkg friss élesztő
75 ml olvasztott zsír
1 tojás
a töltelékhez:
kb. 2,5 kg alma
2 szelet sült sütőtökhús
4-5 evőkanál cukor vagy xilit
1 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
kevés búzadara
a tetejére:
porcukor vagy őrölt xilit
A tészta hozzávalóiból egészen lágy kelt tésztát készítünk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezalatt megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát, és összekeverjük a citromlével meg az összetört sütőtökhússal. Megkóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzük, édesítjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és elfelezzük. Az egyik tésztát kinyújtjuk, és a sütőpapírral borított tepsire tesszük. Kevés grízt szórunk rá, és elosztjuk rajta a kissé kinyomkodott tölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, a széleken kissé benyomkodjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk.
Légkeveréses 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt kockára vágjuk és megszórjuk porcukorral.
Tipp: ez a sütemény akkor az igazi, ha néhány órát áll fogyasztás előtt, így érdemes egy nappal korábban elkészíteni.
2 megjegyzés:
Finom lehetett!
Jó, hogy a tökszezon kezdetén már sok tökös receptet találni a blogokon, egész télen lesz miből mazsolázni.
Köszi!:) szerintem sok mindenbe bele lehet csempészni; nálunk sajnos probléma a sütőtök szénhidrát-értéke, ezért csak módjával használhatom:(
Megjegyzés küldése