2013. október 30.

Bogyós gyümölcsös sajttorta

A fiam kedvére - no meg persze az enyémre;) - sütöttem; szerencsére fagyasztott gyümölcsből is elkészülhet. És nagyon finooooom!:) A recept eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg, még ez év júliusában.



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

az alaphoz:
10 dkg darált háztartási keksz
2 csapott evőkanál xilit  vagy 2 evőkanál cukor
4 dkg olvasztott vaj

a sajtkrémhez:
75 dkg mascarpone
2 evőkanál liszt
1,5 dl xilit vagy 1,8 dl cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1,5 dl tejföl
3 tojás
csipet só

a tetejére:
40-50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, fekete áfonya, ribizli)
1 tasak piros tortaszselé
xilit vagy cukor

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Az alaphoz valókat összevegyítjük, a formába simítjuk, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. Közben a mascarponét a sóval, a cukorral, a vaníliával és a liszttel – robotgép segítségével – alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, majd egyenként a tojásokat is. A formába egyengetjük, és a sütőbe visszatéve kb. 40-50 percig sütjük, míg a közepe már csak éppen rezeg. Közben ha nagyon barnulna a teteje, fóliával lazán lefedjük.
A sütőből kivéve a tortát hagyjuk teljesen kihűlni, a formától elválasztjuk, a sütőpapírt lehúzzuk az aljáról, majd néhány órát hűtőben pihentetjük. Elkészítjük a gyümölcszselét a tasakon lévő utasítás szerint, majd kicsit hűlni hagyjuk. A formát fóliával béleljük, a tortát újra belehelyezzük. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk; ha mélyhűtöttet használunk, azt fagyosan tesszük rá. Leöntjük a dermedni készülő zselével, és még legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Tipp: a torta akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt kb. fél órát szoba-hőmérsékleten tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin