2013. november 30.

Mogyorós szívecskék

A család nagy-nagy kedvence, anyukám szerintem több száz adagot sütött belőle életében, hol ilyen, hol olyan formában, és általában dió volt a tetején. A lányom kérése az volt, hogy ezt a süteményt feltétlenül készítsem el a lakodalmára, de szív alakban. Én meg arra gondoltam, hogy tegyük ünnepibbé, legyen mogyorós.

Megvolt, itt a bizonyíték:) A recept eredetileg a szeptemberi Kifőztük magazinban jelent meg. Karácsonyra is jó választás, hamarabb megsüthetjük, majd dobozba zárjuk.



Hozzávalók

50 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
1 teáskanál vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
kevés tejföl
a tetejére:
1-2 felvert tojásfehérje
kb. 15 dkg durvára vágott mogyoró (vagy dió)
5 dkg kristálycukor
a kenéshez:
pikáns ízű lekvár (pl. sárgabarack, málna)

A lisztet összevegyítjük a cukrokkal, a sütőporral, a sóval, a citromhéjjal. Összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon a tészta. Fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és szívecskéket szaggatunk belőle. A formák felének a közepét is kiszúrjuk. (A lehulló tésztadarabkákat összegyúrjuk, majd nyújtjuk és szaggatjuk.) A teli szívecskéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A lyukas közepűek tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd a cukros mogyoróba mártjuk, és tepsire tesszük.
175 fokos, légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük, és hagyjuk kihűlni.
Végül lekvárral összeragasztjuk párban a teli és lyukas kekszeket. Lezárt dobozban sokáig eláll.

Tipp: könnyebb dolgozni a tésztával, ha nyújtás előtt kétfelé vesszük. Mindig csak az a gombóc legyen elöl, amelyikkel dolgozunk, a többit tartsuk felhasználásig hideg helyen. Ha kerek formát választunk, azzal könnyebb dolgozni, ez a szív forma kicsit macerásabb, de nagyon mutatós.

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Valóban nagyon mutatós sütemény, és a pirult mogyoróval a tetején igazán finom is lehet! :) Gratulálok az esküvőhöz, és utólag is sok boldogságot a fiataloknak! :)

Kata írta...

Hankka, nagyon-nagyon szépen köszönjük, átadom a jó kívánságodat a fiataloknak!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin