2014. július 16.

Jostalekvár

Kaptam egy ismerősömtől először fél kiló, azután egy kiló jostát. Hallani hallottam már erről a gyümölcsről, de eddig nem volt hozzá szerencsém. A fekete ribizli és az egres keresztezéséből született, az illatán határozottan lehet is érezni azokat. Frissen fogyasztva sok benne a C vitamin, és jelentős az antioxidáns tartalma is.
Miután amúgy is lekvár-, illetve dzsemfőzési lázban égek, ezért ebből a gyümölcsből is az lett:) Az első, kisebb adagot belefőztem egy vegyes lekvárba, ami meggyből, sárgabarackból, jostából és passzírozott málnából állt össze, az is nagyon finom lett. A második adagot már tisztán jostából főztem, mert kíváncsi voltam, milyen lesz magában; hát remek!:)



Az ügymenet nagyon egyszerű, ráadásul kellően gyors is, mert a jostának nyilván elég magas a pektintartalma; mondjuk adatot nem találtam erre vonatkozólag, de mindenféle zselésítő nélkül hamar sűrűsödött. Tehát az alaposan megtisztított gyümölcsöt kevés vízzel puhára pároltam, botmixerrel pürésítettem. és kavargatva addig főztem, amíg a fakanál nyoma a lekvárban meg nem maradt. Ekkor szórtam bele 30 dkg xilitet, tovább kevergetve a tűzhelyen besűrítettem, és üvegekbe szedtem. 5 percre fejre állítottam, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni. 

Kb. 8 dl lekvár lett belőle, gyönyörű rubintpiros, picit savanykás-édeskés. Nagyon finom barna, magvas, pirított kenyérre kenve (persze a saját kenyeremre:), alatta pici vaj......hmmmm, mostanában ez az egyik kedvenc reggelim!:)

2 megjegyzés:

Szilvi írta...

Szia! Azt kérdezném, hogy a jostát nem is kell passzírozni, mint a ribizlit, málnát? Mennyire érezhetők a lekvárban a magok? Vagy a botmixer elintézi azokat is? (sajnos nem ehetek magos gyümölcsöket, ezért kérdezem) Köszönöm!

Kata írta...

Szia Szilvi! Sajnos mostanában nem jutok hozzá jostához, de emlékeim szerint bennünket nem zavart benne a magja. Ha te nem eheted a magokat, muszáj lesz átpasszírozni, sajnos a botmixer nem dolgozik annyira profin, hogy szétrombolja :(

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin