2018. április 7.

Karalábéleves húsgombóccal

Ez volt az egyik kedvenc téli levesünk, hála annak, hogy mindig remek, jóízű karalébékat találtam a zöldségesnél. Nagyszerűen kiegészítették egymást a zöldség és a húsgombóc, így még a kissé finnyásabb fogyasztók sem tudtak kibúvót találni – és ez igazán jó dolog, ugye? :)
A recept eredetileg az áprilisi Kifőztük magazinban jelent meg, a fűszereket a Fűszerész webshop biztosította hozzá.



Hozzávalók 4-6 személyre
2 nagy karalábé

frissen őrölt bors
1 késhegynyi fokhagymagranulátum
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál vaj
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál Graham-liszt
1–1,2 dl húsalaplé
1 zellerlevél
a húsgombóchoz:
30 dkg darált sertéslapocka
1 evőkanál basmati rizs
1 kávéskanál só
néhány tekerésnyi frissen őrölt bors
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál aprított vöröshagyma
1 teáskanál morzsolt petrezselyemzöld
1 tojásfehérje
a tálaláshoz:
1 csokor petrezselyemzöld

A karalábét megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. A felhevített vajon átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés vízzel, lefedve majdnem teljesen megpuhítjuk.
Közben a húst alaposan összedolgozzuk a rizzsel, a hagymával, a tojásfehérjével, a fűszerekkel, és diónyi gombócokat formázunk belőle.
A karalábéra öntjük az alaplevet, fűszerezzük a zellerzölddel, a fokhagymával és a gyömbérrel. Felforraljuk, belerakjuk a húsgombócokat, és újraforrástól számítva kis lángon 20 percig főzzük. A tejfölt a liszttel elhabarjuk, és hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adjuk. Ha szükséges, utánaízesítjük, majd további 10 percet rotyogtatjuk.
A zellert eltávolítjuk, a levesbe aprított petrezselyemzöldet szórunk, és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin