2018. március 26.

Grízkrémes torta

Többször estem neki anyukám mézeskrémes süteményének a reprodukálásához, olyat szerettem volna, aminek a lehető legkevesebb a szénhidráttartalma. Érdekes módon egy piskóta alapú süteményben találtam meg a hozzá legjobban hasonlító ízélményt 😊És hála istennek meg a Szafi-féle zabdarának, nagyon finom lett a krém is benne, úgyhogy szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a finom desszertet. Most szólok, a leírt recept nem nagy adag – 10-12 szeletre vágható, viszont rendkívül laktató.
A recept eredetileg a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, és Szafis alapanyagokból készült.




Hozzávalók kb. 20 x 15 cm-es tortához
a tésztához:
5 M-es tojás
5 dkg őrölt mandula
1 csipet só
6 dkg Szafi Reform eritritpor
1 púpozott kávéskanál Szafi Reform paleo mézeskalács-fűszerkeverék
a krémhez:
30 dkg (laktózmentes) tej
6 dkg Szafi Free gluténmentes zabdara
1 csipet só
5 dkg szoba-hőmérsékletű, laktózmentes vaj
1,2 dkg Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
továbbá:
1-1,2 dl cukormentes sárgabaracklekvár
a csokoládémázhoz:
3 dkg víz
2,5 dkg Szafi Reform eritritpor
1,5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
2 dkg Szafi Reform cukrozatlan kakaópor


A tésztához a tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az eritrittel robotgéppel sűrű krémmé verjük, majd a gépet a legkisebb sebességre kapcsoljuk, a masszába szórjuk a mandulát, a fűszerkeveréket, és összedolgozzuk. Spatulára váltunk, a tésztát a hab 1/3-ával fellazítjuk, a maradékot óvatosan hozzáforgatjuk. Kb. 40 x 30 cm-es, az alján sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső fokozaton nagyjából 15 perc alatt halványbarnára sütjük. Még melegen elválasztjuk a piskótát a tepsi szélétől, majd kihűtjük, és eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Keresztben és hosszában megfelezve 4 felé vágjuk.

A krémhez a zabdarát és a sót lábosba szórjuk, a tejet fokozatosan hozzáöntve elkeverjük. Közepes lángon, továbbra is folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat az édesítővel kihabosítjuk, és a főtt darát hozzákanalazva krémesítjük.

Összeállítjuk a tortát: a krémből 2 evőkanálnyit félreteszünk. Az egyik piskótalapot megkenjük a krém 1/3-ával, a következőt vékonyan megkenjük lekvárral, és azzal a felével a krémre borítjuk. Erre kenjük a krém következő 1/3-át, és így rakosgatjuk egymásra az összes lapot, majd a félretett krémmel bevonjuk a sütemény oldalát.

Elkészítjük a tetejére a mázat. Kis lábosban melegíteni kezdjük a vizet és az eritritet, és kézi habverővel addig kevergetjük, amíg az édesítő el nem olvad. Levesszük a tűzről, és előbb a kókuszolajat olvasztjuk fel benne, majd hozzáadjuk a kakaóport, és simára dolgozzuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk, éppen folyékony állagúnak kell lennie. A tortára csorgatjuk, késsel elsimítjuk, és hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán is. A süteményt néhány órát hideg helyen pihentetjük.

Tipp: ha nincs otthon házi lekvár, Szafi lekvárral is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin