A decemberi Kifőztük magazinban jelent meg a recept. A süti nagyon, nagyon finom, nem is ragozom tovább!:)
Hozzávalók kb. 30 x 40 cm-es tepsihez:
a piskótához:
4 tojás
15 dkg cukor
csipet só
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja vagy néhány csepp narancsaroma
15 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
a tekeréshez:
1 csapott evőkanál porcukor
a krémhez:
2,5 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé (60%-os)
30 dkg szobahőmérsékletű Maroni gyorsfagyasztott gesztenyepüré
2 evőkanál narancslikőr
a kenéshez:
5-6 evőkanál hígabb narancslekvár
a díszítéshez:
1 kisebb narancs héja (elhagyható)
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. A tojást a cukorral, a szegfűszeggel, a narancshéjjal és a sóval habosra verjük robotgéppel - legalább 10 percig -, amíg a térfogata alaposan meg nem nő. Belecsorgatjuk előbb az olajat, majd a vizet is. Kézi habverővel óvatosan elvegyítjük a sütőporos liszttel. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. az immár 180 fokra visszaállított sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Amikor kész, porcukorral megszórt sütőpapírra borítjuk, az alján lévő papírt eltávolítjuk. A keskenyebbik oldalától fogva a tiszta sütőpapírral együtt először lazábbra, majd 2-3 perc múlva szorosabbra feltekerjük. Ezután kitekerjük a tésztát, most már a papír nélkül feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémet: a darabokra tört csokoládét a tejszínnel együtt folyamatos keverés közben fölmelegítjük, amíg a csokoládé el nem olvad. Beletesszük a likőrt, a gesztenyepürét, és simára keverjük (Ne hagyjuk a krémet nagyon kihűlni, mert akkor nehezen lehet vele dolgozni. Ha ez mégis megtörténik, kicsit melegítsük vissza!)
A lekvárt vékonyan a kitekert piskótára kenjük, erre simítjuk a krém nagyobbik részét. A tésztát újból szorosan feltekerjük, és a maradék krémmel bevonjuk a külsejét.
Vékony szeletekre vágott narancshéjjal megszórva tálalhatjuk.
1 megjegyzés:
nagyon jól néz ki! :) kipróbálom valamikor én is.
Megjegyzés küldése