2013. február 14.

Kata szelet

Hát hiányozhat a Katakonyha blogról a Kata szelet? ugye nem?;) 
A recept eredetileg a februári Kifőztükben jelent meg. Ha egyszer majd odaérek, jön a másik változata is.




Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez:

a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
3-4 evőkanálnyi tejföl
a töltelékhez:
1 kész tésztalap összetörve
2 dl tej
1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliás cukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál sötét kakaópor
2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
1 dl rum
a tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
csokoládéreszelék vagy  tortadara

A tésztához a liszthez vegyítjük a cukrot, a sót, a sütőport, és összemorzsoljuk a zsírral. Összegyúrjuk  a tojássárgával és annyi tejföllel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyre tesszük, és 1-2 órát pihentetjük.
Három lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral borított tepsi hátán, 180 fokos légkeveréses sütőben, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük mindegyiket. Hagyjuk őket kihűlni.
Kiválasztunk két szebb lapot, az lesz a sütemény alja és a teteje. (Óvatosan bánjunk a lapokkal, mert könnyen törnek!) A harmadik lapot kis darabokra törjük, és leöntjük meleg, vaníliás cukorral elkevert tejjel, és félretesszük. A vajat a porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaóport és a rumot, végül belekeverjük a beáztatott tésztát. 
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük, rákenjük a kakaós krémet, majd óvatosan a tetejére csúsztatjuk a másik lapot, és kissé rányomkodjuk. 
Gőz fölött a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral együtt habot verünk (ez kb. 10 perc, hogy a fehérje átmelegedjen), és a felső lapra kenjük. Megszórjuk csokoládéval, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.

8 megjegyzés:

Krisztina írta...

Nálunk ez rumos szelet. De teljesen lényegtelen, mert nagyon-nagyon finom és látványos süti! :)

NYAMMM írta...

NAgyon guszta!

Jutka írta...

Nagyon szeretem, egy időben sokat sütöttem..aztán valamiért kiment divatból, pedig nagyon finom. Köszi, h eszembe juttattad :)

Jutka írta...

Nagyon jól néz ki!

Garffyka írta...

Szuper!
Kislányom Kata :) Április végén ünnepeljük a névnapját, ha addig nem is, akkora biztos megsütöm! Mentettem a receptet :)

Kérdés: muszáj zsír a tésztába? milyen? "sima" sertészsír jó? (vajat/margarint használok, zsírral még nem készítettem sütit)
Köszönöm!

Kata írta...

Lányok, köszönöm! Igaz, mindegy, minek hívjuk a süteményt, tényleg finom!

Garffyka, biztosan működik vajjal vagy margarinnal is, csak több kell belőlük; vajból kb. 18 dkg, margarinból 20 dkg. A különbség a zsírtartalomból adódik, én azt számolom mindig, hogy a sertészsír (édes süteményeknél csak ez használható szerintem) 100%, a vaj 80%, a margarin meg 70%, így lehet arányosítani.

Enikő írta...

Imádom és olyan finom.
Mindig sütők

Kata írta...

Enikő, köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin