2013. február 2.

Könyvajánló + Káposztás szabdzsi



Nagy örömmel vettem a kezembe Hémangi legújabb receptkönyvét, amely Ízek, imák, India címmel jelent meg. Talán a blogomból már kiderült, hogy az indiai konyha nagy rajongója vagyok, és most még több - egészen pontosan 108 -  kitűnő, autentikus recept tulajdonosa lettem a könyv által. Vegetáriánus receptek, amelyek még az egyébként nem feltétlenül csak ezt az utat járó emberek számára vonzóak, mert az ízesítés, a fűszerek, a harmonikus ízek kárpótolják az ételt fogyasztókat a hús elmaradásáért. A könyv azoknak is szól, akik eddig nem próbáltak még indiai ételt főzni, mert az alapoktól a bonyolultabb ételekig minden megtalálható benne. A levesektől a édességekig, a kenyérféléken, a zöldségeken és a sós csemegéken keresztül képet kapunk arról, mit esznek Indiában; és ezeket már bárki elkészítheti, mert a hozzájuk való anyagok nálunk is elérhetők. Bátran hozzá lehet fogni a főzéshez! Bíztatok mindenkit, mert ha beszerezzük az alapfűszereket, akkor hétköznapi alapanyagokból is varázslatos indiai ételt főzhetünk. Álljon itt példának a következő recept a könyvből: egyszerű, szép és finom is!:)



Káposztás szabdzsi

Hozzávalók

1 kisebb fej káposzta vékonyra szeletelve (nekem 80 dkg volt készen)
40 dkg krumpli
2 evőkanál olaj vagy ghí
1 kávéskanál fekete mustármag
1 kávéskanál egész római kömény
2 kávéskanál urad dál
2-3 kis csilipaprika (nálam 1 nagyobb)
4 curry-levél
1/2 evőkanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál aszafoetida
3/4 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál só
a krumpli sütéséhez:
olaj

Nagyobb méretű wokban felmelegítjük a zsiradékot, és kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Hozzászórjuk a római köményt és az urad dált, és aranyszínűre pirítjuk őket. Beletesszük az apróra vágott csilit és a curry-levelet, majd a gyömbért és az aszafoetidát is (az utóbbi két hozzávaló előtt legközelebb leveszem a tűzről az edényt, mert erősen köpköd, nyilván a gyömbér nedvességtartalmától). 1-2 percig kevergetjük, beletesszük a kurkumát és a koriandert, majd rögtön beleforgatjuk a káposztát is. Sózzuk, lefedjük, és közepes lángon kb. 10-15 percig puhítjuk, néha átkeverjük, a végén kissé megpirítjuk. Közben a megtisztított, kisebb kockákra vágott krumplit bő olajban megsütjük, és a puha káposztához keverjük.

Ez az étel főétel, csapátival illik tálalni. A csapáti receptje a könyvben szintén megtalálható, több más kenyérféle leírásával együtt - tálaljuk.
Bevallom, mi köret nélkül ettük, így pont két adag étel volt; körettel együtt négyen is jóllaknak belőle. 

És egy kis meglepetés: ha megrendelitek a könyvet, és a vásárlás végén beírjátok a KIFŐZTÜK kuponkódot, a végösszegből további 5% kedvezményt kaptok!:)



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin