Tegnap vettem a piacon birsalmát a következő, szombati adaghoz, így eszembe jutott, hogy igyekezni kell feltenni a receptet a blogra, mert lassan vége a szezonjának:(
A recept eredetileg a novemberi Kifőztükben jelent meg, amely letölthető a honlapról.
Hozzávalók 4 személyre
6 kisebb birsalma (kb. 1,2 kg)
1/2 citrom
12 csapott kávéskanál porcukor
12 teáskanál (házi) sűrű, sütésálló
szilvalekvár
1 dl száraz sherry vagy víz
2-3 dkg vaj
A birsalmát alaposan megmossuk, kettévágjuk, a
magházát eltávolítjuk. A citrom levével átkenjük a gyümölcs vágott felületét,
ettől majd a sütés során szépen kifehéredik a húsa. Nagyobb méretű, magasabb
szélű hőálló tálat vékonyan kikenünk vajjal, és belesorakoztatjuk a fél
birsalmákat. A tetejüket megszórjuk 1-2 kávéskanál cukorral, a magház helyét
szilvalekvárral töltjük, a tetejükre 1-1 kis darabka vajat teszünk. A sütőtál
aljára öntjük a folyadékot, majd a tetejét fóliával fedjük. 180-200 fokos
sütőben 50-70 percig sütjük, amíg a birsalma húsa meg nem puhul; ezt hústűvel
ellenőrizhetjük.
A birset kávéskanálnyi sütőlével meglocsolva,
sült szárnyashúsok köreteként kínálhatjuk.
Tipp: a sült birs dupla mennyiségű cukorral
megszórva desszertként is megállja a helyét. A sherryt kiválthatjuk száraz,
gyümölcsös illatú fehérborral, pl. tokaji szamorodnival.
4 megjegyzés:
Hűűűű! Meg ha!
Ez fantasztikus!!!
Ha ajánlhatok én is egyet: Töltött almaszeletek, borhabmártással ( forrás: A magyar úri család konyhája c.)
De jól hangzik! :) Először desszertnek gondoltam, de valóban finom köret is lehet! :)
Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki a szilvalekvárral töltött birs! Imádom mindkettőt. Remélem, kapok még birset a piacon.
Megjegyzés küldése