Van úgy, hogy az ünnepek után megmarad a bejgli, ráadásul száradni is kezd. Kár lenne kidobni, készítsünk belőle hamis gubát; lehet mákos, de diós is.
Lívi posztja juttatta eszembe, hogy volt nekem is maradék-felhasználós ötletem, ezért megkerestem a receptet; eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg egy évvel ezelőtt. Mondjuk ez inkább ötlet, mint recept, a nyersanyagokkal mindenki bánjon szabadon, és lehet még pluszban fűszerezni is.
Hozzávalók 2-3 személyre
maradék diós/mákos bejgli/kalács (kb. 40 dkg)
4 dl tej
1-2 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só
1-2 evőkanál méz
1/2 citrom leve
az edény kenéséhez:
kevés vaj
A tejet a vajjal, a vaníliával és a sóval együtt felmelegítjük. Közben a kalácsot felszeleteljük, nagyobb kockákra vágjuk. A forró tejet a süteményre öntjük, a tálat óvatosan megrázzuk két-három határozott mozdulattal, hogy egyformán nedves legyen a kalács. Kivajazott hőálló edénybe öntjük, a tetejét meglocsoljuk citrommal és kevés mézzel, majd forró sütőben addig pirítjuk, míg a teteje pirosodni nem kezd.
Tipp: ha a kalács szárazabb lenne, emeljük kicsit a tej mennyiségét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése