2014. január 1.

Hamis guba maradék bejgliből

Van úgy, hogy az ünnepek után megmarad a bejgli, ráadásul száradni is kezd. Kár lenne kidobni, készítsünk belőle hamis gubát; lehet mákos, de diós is.
Lívi posztja juttatta eszembe, hogy volt nekem is maradék-felhasználós ötletem, ezért megkerestem a receptet; eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg egy évvel ezelőtt. Mondjuk ez inkább ötlet, mint recept, a nyersanyagokkal mindenki bánjon szabadon, és lehet még pluszban fűszerezni is.

Az igazi gubareceptért katt ide, és ha te szeretnéd sütni a rudat hozzá (ami a világ egyik legegyszerűbb dolga), akkor azt is megtalálod nálam:)




Hozzávalók 2-3 személyre

maradék diós/mákos bejgli/kalács (kb. 40 dkg)
4 dl tej
1-2 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só

1-2 evőkanál méz
1/2 citrom leve

az edény kenéséhez:
kevés vaj

A tejet a vajjal, a vaníliával és a sóval együtt felmelegítjük. Közben a kalácsot felszeleteljük, nagyobb kockákra vágjuk. A forró tejet a süteményre öntjük, a tálat óvatosan megrázzuk két-három határozott mozdulattal, hogy egyformán nedves legyen a kalács. Kivajazott hőálló edénybe öntjük, a tetejét meglocsoljuk citrommal és kevés mézzel, majd forró sütőben addig pirítjuk, míg a teteje pirosodni nem kezd.

Tipp: ha a kalács szárazabb lenne, emeljük kicsit a tej mennyiségét!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin