2015. április 5.

Csokoládés-kávés-mogyorós torta

Nem igazán tudtam, mi legyen a neve a tortának, azt mégsem írhattam, hogy nem igazán szép, de nagyon finom.... Sajnos azt hiszem, nálam sosem lesznek szép torták, viszont amit felteszek, az tuti finom:) És hátha lesz, aki ugyanezt sokkal szebben megcsinálja, vagy esetleg nekem legközelebb szebbre sikerül:) Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ennél sem a külcsínt, hanem a belbecset nézzétek:)

Ildinyónál találtam az eredeti receptet. A tortalapnál annyi változtatás történt, hogy a mandulát mogyoróra cseréltem (miután az volt itthon), és legközelebb egy evőkanállal több kerül bele, ezt javítom is a receptben. A krém viszont kapott még egy jó adag tejszínt pluszban, ugyanis annyira tömény, sűrű lett, hogy valamivel lazítani kellett. Meg „muszáj volt" még 2 evőkanálnyi savanykás sárgabaracklekvárt kenni a tésztára, a krém alá, szerintem feldobta a torta ízét. A végeredmény mindenkinek ízlett, főleg anyukámnak, aki a születésnapjára kapta a szokásos (kávés) tortáját. 

Ami még fontos információ: a torta kicsi, étvágytól függően 6-8 személyes. Nagyon egyszerű, nagyon gyors, ami nem hátrány, amikor az ember lányának még ezer dolga van ezen kívül:)



Hozzávalók nálam egy kisebb szívformához

3 tojás
6 evőkanál őrölt mogyoró
3 evőkanál nyírfaporcukor
2 csapott evőkanál instant kávé
1 csipet só
néhány csepp színtelen mandulaaroma
a krémhez:
10 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os)
25 dkg mascarpone
2 csapott evőkanál nyírfaporcukor
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
1 csapott evőkanál kakaópor
kb. 1 dl habtejszín
továbbá:
2 evőkanálnyi pikáns lekvár
a díszítéshez:
darált mogyoró
cukorgolyók (elhagyható)

A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük. A kávét feloldjuk 1 evőkanálnyi forró vízben. 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kávét, az aromát, a mogyorót, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A sütőedénybe simítjuk, majd légkeveréses, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Ezután rácson hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet. 
Az étcsokoládét megolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A mascarponét habosra verjük a porcukorral, majd a vaníliával és a kakaóporral, végül hozzácsorgatjuk a csokoládét. Továbbra is habverővel keverjük, és kanalanként adagolva tejszínt adunk hozzá, amíg könnyű krém nem lesz belőle. A kihűlt alapra kenjük először a lekvárt, utána a krémet, majd a tortát tetszés szerint díszítjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, ezután tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin