Az egyik kedvenc zöldséglevesünkbe "belecsempésztem" egy hűtő alján kullogó, elfelejtett édesköményt, és az eredmény bennünket is meglepett – abszolút pozitívan:) még most lehet kapni ezt a zöldséget is a boltokban, hátha valaki ki szeretné próbálni. A recept a májusi Kifőztük magazinban jelent meg, töltsétek le az oldalról, sok-sok remek recept van benne:)
Hozzávalók 4-6 személyre
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa, paszternák)
1 póréhagymadarab (a zöldes része felől)
1 kisebb édesköménygumó (kb. 20 dkg)
1 teáskanál őrölt római kömény
2 nagyobb gerezd fokhagyma
kb. 1,5 l zöldségalaplé
só
őrölt bors
kevés csilipaprika (elhagyható)
olívaolaj
A póréhagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A gyökérzöldségeket meghámozzuk, ízlés szerint kiválogatunk belőlük 10-15 dkg-ot, és julienne-re vágjuk. Kevés olívaolajon először halványra pirítunk maréknyi pórét, tányérra szedjük, majd a helyére tett, gyufaszálra vágott zöldségeket sütjük roppanósra, és azt is a hagymához rakjuk; ezekből lesz a levesbetét.
A maradék hagymát és a kicsire darabolt zöldségeket átpirítjuk, hozzátesszük az ugyancsak darabokra vágott édesköményt, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel meg csilivel ízesítjük, majd kevés vizet öntünk alájuk, és lefedve mindet puhára pároljuk. Botmixerrel pürésítjük, ezután felöntjük az alaplével. Felforraljuk, és ha szükséges, a levest utánízesítjük.
A félretett póréval és zöldségekkel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése