2009. május 11.

Csokis-mogyoróvajas keksz


Sajtkukacéknál jártam hétvégén virtuálisan, az ott olvasott kekszet azonnal be is kevertem. Egy bajom volt csak vele; nem tudom, más is van-e így, én nem szeretem a bögrés recepteket, azokkal buktam a legnagyobbakat. Ezért ha szimpatikus egy ilyen recept, lemérem a hozzávalókat mérlegen, hogy legközelebb azokkal (vagy esetleg már javított) mennyiségekkel dolgozzak. Így történt ez most is, és amikor lemértem az első bögre cukrot, azonnal elment a kedvem a másodiktól, mert az éppen 20 dkg volt. Ettől aztán fele mennyiségű maradt a cukor, de szerintem elég is volt bele.

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 2 lapos tk szódabikarbóna, 1 lapos tk só (használtam a fior di sale-t hozzá), 22 dkg puha vaj, 20 dkg nádcukor (nekem nem volt kétféle, inkább világos lehetett, a felének sötétnek kellett volna lennie), 2 egész tojás, 1 vaníliarúd belseje, 25 dkg mogyoróvaj, 17 dkg jó minőségű tejcsoki (nekem 12 dkg Tibi volt itthon)

A lisztet egy nagy tálban összekevertem a szódabikarbónával és a sóval. A vajat habosra kevertettem robotgéppel a cukorral, utána egyenként hozzátettem a tojásokat. A végén beleraktam a mogyoróvajat és a vaníliát. Fakanálra váltottam, a nedves dolgokhoz kevertem apránként a lisztes keveréket, a végén pedig az apróra vágott tejcsokit. Hűtőbe tettem néhány órára, hogy összeálljon.
Nekem 3 tepsinyi lett, azokra sütőpapírt tettem. Lapos evőkanálnyi mennyiségeket tettem a rájuk, kicsit kerekebbre formáztam, megszórtam a tetejüket egy kis cukorral. Alsó-felső fokozaton 190 fokos sütőben 15 percig sütöttem.

Tényleg nagyon finom!!!!!

10 megjegyzés:

sajtkukac írta...

Ez aztán a gyorsaság :-) örülök, hogy ízlett :-)
Niki

Chef Viki írta...

Pár hónapja én is sütöttem mogyoróvajas kekszet, várakozáson felül finom lett - édes és sós együtt!

Esetleg van még belőle 1-2 darab? :-)

Ancsika írta...

Én is nyújtom a kezem egyért! :))
A virág is szép :)

Kata írta...

Niki, én örülök, hogy megosztottad ennek a finomságnak a receptjét velünk:)

Viki, jöhetsz, néhány még van belőle...nem is írtam, de jó nagy adag lett belőle, szükség is volt rá.

Mian, eldugok neked egyet, jó? A virágot tegnap anyósom adta - biztos a kekszért cserébe:) - tényleg szép, egy kaktusz virága.

sedith írta...

Na, akkor az én muffinom nem az eseted! :D Tudod, az az ordás. Én sem szeretem igazából a bögrés dolgokat, de a muffinnál unok méricskélni. Azt valahoyg sosem lehet elrontani. Én inkább "kanalazni" szoktam. 20 deka? Az jó tíz kanál. Kész, meg van mérve. :D A cukorral én is eléggé csínján bánok. Ez a keksz nagyon jól hangzik! :)

Kata írta...

Edit, látod, az hogy bögrés, még nem azt jelenti, hogy nem akarom kipróbálni sem:) Mondjuk a muffin tényleg más, az nem igényel akkora pontosságot, meg az ember egy idő után érzi, hogy milyennek kell lennie.
Ez a keksz meg tényleg jó!

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki... én már olyan régen sütöttem ilyesmit. :-)))) Épp itt az ideje

erős ildikó írta...

Már Sajtkukacnál beleszerettem én is. S most itt látom Nálad is. Nagyon kell nekem az a mogyoróvaj...egyébként hol veszitek?

Kata írta...

Sajnos csak 1 üveg mogyoróvajam volt, egyszer a Lidl-ben vettük a fiammal, ő kente kenyérre és ette. Azután itt jöttek a receptek, választottam belőlük egyet. Talán lehet készíteni, késes robotgépben addig keverteted pici sóval, míg összeáll, de ezt még nem próbáltam; valószínűleg muszáj lesz, mert én itt nem tudok venni. Szerintem te az Ázsiában vagy Culinarisban tudsz venni.

lúdanyó írta...

Én is kinéztem Sajtkukacnál :) Jó, hogy te is csináltál egy próbát, most már mindenképpen meg fogom sütni. Nekem van egy mogyoróvaj receptem, de még sohasem próbáltam ki. Lehet, hogy most nekifogok, majd beszámolok róla.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin