Nálunk otthon ehhez a tésztához valók gyakorlatilag mindig vannak a hűtőben és a kamrában, tehát bármikor fél óra alatt előállítható az étel; ráadásul finom is!
Hozzávalók 2-3 személyre:
5 dkg bacon szalonna vagy más húsos füstölt szalonna
15 dkg kolbász
1 közepes fej hagyma
1/2 l házi paradicsomlé vagy ennek megfelelő hígított paradicsompüré vagy 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
só, bors, csipet cukor, bazsalikom vagy oregánó vagy babérlevél vagy tetszés szerint más vagy ezek kombinációja
opcionálisan csípőspaprika darabok
- és türelmetleneknek vagy sietősöknek kevés zsiradék
25 dkg (durum) penne vagy más tészta (elbírt volna a szósz kicsit többet is...)
5-10 dkg reszelni való sajt a tetejére
Először egy nagy lábosban felteszek vizet főni a tésztának.
A türelmetlenek (és én) a tésztára való szószt nagy lángon kevés zsiradékkal indítják, amire rádobják a darabokra szeletelt szalonnát; a türelmesek lassú tűzön kiengedik a szalonnájuk zsírjának egy részét. Erre kerül 2-3 perc után a csíkokra szeletelt kolbász, majd kis idő elteltével a kis darabokra vágott hagyma. Amikor a hagyma is üveges lett, akkor ráöntjük a paradicsomlevet (ha hámozott parikonzerv van otthon, azt érdemes fakanállal vagy más célszerszámmal elkaszabolni vagy esetleg összeturmixolni, mielőtt a mártásba kerül). Beletesszük a fűszereket tetszés szerint; én abból indulok ki, hogy a kolbászunkban van pirospaprika, fokhagyma, kömény, tehát ezeket már nem teszek bele, de kerül bele a paradicsom kedvéért egyféle mediterrán fűszer - most a bazsalikom -, a bors nem maradhat el, valamint kicsit utánasózok, mindig teszek csípőspaprikát vagy chilit is bele és egy pici cukrot is.
Ekkor az egész mártást egészen kicsi lángra tesszük, hogy éppen csak forrjon illetve sűrűsödjön a leve.
Közben valamikor felforr a vize a tésztának, beleszórjuk, készre főzzük (nálam ez általában 11-13 perc), leszűrjük, beleöntjük a szószba. Összekeverjük, tányérra tesszük, sajttal megszórjuk és elégedetten teletömjük vele a hasunkat:D
A türelmetlenek (és én) a tésztára való szószt nagy lángon kevés zsiradékkal indítják, amire rádobják a darabokra szeletelt szalonnát; a türelmesek lassú tűzön kiengedik a szalonnájuk zsírjának egy részét. Erre kerül 2-3 perc után a csíkokra szeletelt kolbász, majd kis idő elteltével a kis darabokra vágott hagyma. Amikor a hagyma is üveges lett, akkor ráöntjük a paradicsomlevet (ha hámozott parikonzerv van otthon, azt érdemes fakanállal vagy más célszerszámmal elkaszabolni vagy esetleg összeturmixolni, mielőtt a mártásba kerül). Beletesszük a fűszereket tetszés szerint; én abból indulok ki, hogy a kolbászunkban van pirospaprika, fokhagyma, kömény, tehát ezeket már nem teszek bele, de kerül bele a paradicsom kedvéért egyféle mediterrán fűszer - most a bazsalikom -, a bors nem maradhat el, valamint kicsit utánasózok, mindig teszek csípőspaprikát vagy chilit is bele és egy pici cukrot is.
Ekkor az egész mártást egészen kicsi lángra tesszük, hogy éppen csak forrjon illetve sűrűsödjön a leve.
Közben valamikor felforr a vize a tésztának, beleszórjuk, készre főzzük (nálam ez általában 11-13 perc), leszűrjük, beleöntjük a szószba. Összekeverjük, tányérra tesszük, sajttal megszórjuk és elégedetten teletömjük vele a hasunkat:D
2 megjegyzés:
Nagyon tetszik a neve: Mi van otthon tészta... :-))))))
Szép estét neked, nézz majd be hozzám puszi.
Megjegyzés küldése