2009. november 18.

Túrógombóc


A lányom kérésére teszem ide, hogy itt legyen neki kéznél. A zsemlemorzsa a tésztájában (is) nem elírás; egy konyhai "balesetből" származott, nevezetesen amikor kezdő háziasszony koromban egyszer gríz helyett véletlenül azt tettem bele. Sokkal finomabb lett a végeredmény, mint a grízzel, ezért így maradt:)

Hozzávalók 3-4 személyre:

A gombóchoz:

50 dkg túró
3 tojás
1 lapos mokkáskanál só
1 ek cukor
2 kicsit púpos evőkanál liszt
kb. 6 kicsit púpos evőkanál zsemlemorzsa

A morzsához:

10 evőkanál zsemlemorzsa (legjobb, ha házi)
3-4 evőkanál olaj
csipet só
opcionálisan: kevés vaníliáscukor

A túrót villával összekeverem a többi hozzávalóval. A lényeg, hogy kicsit puhább, de nem "plötty" masszát kell kapni. Ha vizesebb a túró, akkor elképzelhető, hogy 1 kanállal több zsemlemorzsa kell bele. Ha a tojások túl nagyok, akkor az egyik fehérjét inkább nem kell beletenni. Ezt a masszát legalább 2 óra hosszáig pihentetni kell, most éppen fél napot volt a hűtőben, de nem rontott az sem rajta.

Egy jó nagy lábosban vizet forralok (kb. 3,5-4 litert), közben vizes kézzel kisebb gombócokat formázok. Amikor forr a víz, tempósan beleengedem a gombócokat, kicsit lejjebb veszem a hőt, befedem. Ha újból forr és feljöttek a gombócok a víz tetejére, 10 perc múlva készen van, de lehet próbát végezni; egyet kiveszek, félbevágom, ha jó, akkor ráteszem mindet a morzsára.

Amíg főnek a gombócok, a morzsa is készen lesz. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleszórom a zsemlemorzsát és kb. 3-4 perc alatt aranysárgára pirítom icipici sóval, és ha kicsit turbózni akarom, akkor egy kis vaníliáscukorral együtt. Vigyázni kell, mert képes utánapirulni még, ha leveszem a tűzről.

Mi eperlekvárral szeretjük a legjobban!

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Én jobban örülnék, ha ide tennéd elém....:))))))

Unknown írta...

Ez nagyon finoman hangzik, azt hiszem meg is csinálom hétvégén. Köszi!
pepe

Kata írta...

Szepyke, hát ott vaaaaan!:D

Bárány, kíváncsian várom, hogy sikerült?!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin