Még mindig a múlt hétvégi termésből hoztam ezt a süteményt. Mohától kölcsönöztem a
receptet, nagyrészt követtem is, csak néhány apróságban különbözik. Még nincs friss meggy, ezért befőttből
készült. Valószínűleg nekem kicsit alacsonyabb a tortaformám, ezért kicsit
kevesebb túrókrémet készítek legközelebb; most ezt a csökkentett
mennyiséget írom ide. A zselatin mennyiségét lehet még növelni fél zacskónyival,
ha muszáj villogni, tökéletes szeleteket vágni belőle, viszont kevesebbel (1
zacskó) az íze lesz jobb szerintem.
A torta egyébként nagy
sikert aratott, a fiam pl. kijelentette, hogy innentől ez lesz a kedvence:)
Hozzávalók 26 cm-es átmérőjű,
6 cm magas tortaformához
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt+csipet só
2 evőkanál rum
3 evőkanál olaj
a kenéséhez:
meggylekvár
a
meggyréteghez:
1 üveg
házi magvalt meggy (vagy 1,5 üveg bolti, abban sokkal kevesebb van)
1
evőkanál (házi) vaníliás cukor
2
evőkanál étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
a túrókrémhez:
20 dkg
mascarpone
20 dkg túró
2 dl habtejszín
1 doboz 20 %-os tejföl (375 g)
1 kávéskanál citromaroma
1 teáskanál vaníliakivonat
kb. 6
evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 zacskó Zselatin Fix
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük.
Belecsurgatjuk az olajat és a rumot, majd lapáttal belekeverjük a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, és előmelegített
sütőben 180 fokon kb.15 perc alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk,
lehúzzuk róla a sütőpapírt és a piskótát feltekerjük. Kicsit hűtjük, majd a megkenjük lekvárral, feltekerjük és
félretesszük.
A meggyet 1,5 dl befőttlével, a cukorral és 2
evőkanál étkezési keményítővel együtt melegíteni kezdjük. Addig főzzük, míg be
nem sűrűsödik, majd kihűtjük.
A krémhez először habbá verjük a tejszínt. A
mascarponét, a túrót, a tejfölt, a vaníliát és a citromaromát robotgéppel
alaposan összekeverjük, majd további verés közepette beleszórjuk a zselatint, és
végül a porcukrot. Ebbe keverjük óvatosan a tejszínhabot.
A
tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a piskótatekercsből 1 cm vékony (ez
fontos!) szeleteket vágunk, ezekkel kirakjuk a forma oldalát, majd az alját is.
A krém felét beleöntjük, erre kanalazzuk a meggy
felét, erre jön a krém másik fele, a tetejére pedig a maradék meggy.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap tálaljuk.
3 megjegyzés:
Naggyon guszta és gyönyörűű :)
Szépséges!!! :)
Woww Micsoda gyönyörű torta ! :) És biztosan nagyon finom is :) :P
Megjegyzés küldése