Egy újabb egyszerű, finom, őszi-téli leves, az októberi Kifőztükből, érdemes elkészíteni. Ha még nem töltötted le az októberi újságot, itt az ideje, mert a napokban megjelenik az újabb számunk is!:)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg krumpli
1 nagyobb alma
1 nagyobb fej gyöngyhagyma
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 bio zöldségleveskocka vagy 1 teáskanál házi vegeta
5 dkg Maroni natúr gesztenye
1 dl tejszín
só
őrölt fehér bors
1 evőkanál olaj
a levesbetéthez:
1 sárgarépa
2 evőkanál olaj
a díszítéshez:
friss kakukkfű
A krumplit, a hagymát és az almát meghámozzuk,
megmossuk, felkockázzuk.
Felhevített olajon a hagymát üvegesre pároljuk,
hozzátesszük a krumplit és az almát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1 l vízzel,
majd lefedjük. Amikor felforrt, beledobjuk a leveskockát, kakukkfűvel
ízesítjük, és kis lángon lefedve addig főzzük, míg a krumpli puha nem lesz.
Akkor a lé nagy részét leszűrjük, félretesszük. A lábosban maradó lét a zöldségekkel,
a tejszínnel és a gesztenyével együtt botturmixszal pépesítjük. Visszaöntjük rá
a többi levest, elkeverjük. Ha szükséges, sóval és borssal utánaízesítjük, és
még 5 percig csendesen főzzük.
Közben a sárgarépát meghámozzuk, 5-6 centis
darabokra, majd vékony hasábokra vágjuk. A felforrósított olajon serpenyőben
néhány perc alatt pirosra-roppanósra sütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük. (Ezt ne kóstold meg előre, mert úgy jársz, mint én: új adagot kellett sütni belőle;))
A kész levest a sült répával tálaljuk. Ha van,
akkor friss kakukkfűággal díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése