Ez a recept is az októberi Kifőztükben jelent meg. Kelt tésztába zárt ízes-fűszeres káposztatöltelék, mindez sütőben megsütve.... hmmm, jobb lett, mint amilyennek gondoltam!:)
Hozzávalók kb. 30 x 20 cm-es tepsihez:
a
tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
2 csapott evőkanál burgonyapehely
1 púpos kávéskanál só
1 csipet cukor
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg joghurt
30 ml olaj
a töltelékhez:
50 dkg káposzta
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt római kömény vagy 1 csipet
őrölt kömény
kevés csilipaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (elhagyható)
a
tepsihez:
3 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj
a
tálaláshoz:
tejföl
Először a tölteléket készítjük el. A káposztát
apróra reszeljük, megszórjuk a sóval, és kb. fél órát állni hagyjuk, majd
alaposan kinyomkodjuk. Az olajon a cukrot világos barnára karamellizáljuk,
rászórjuk a káposztát, fűszerezzük, és sűrűn kavargatva addig pároljuk, míg a
leve el nem fogy és aranybarnára nem sül. Akkor félretesszük, hűlni hagyjuk.
A tésztához 1 dl langyos, cukros tejben az
élesztőt felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrunk
belőle; ha kemény lenne a tészta, még fél dl tejet öntünk hozzá. A tésztát
letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, 12 részre
osztjuk. Két kezünk között egyenként mindegyiket kilapítjuk, majd egy
evőkanálnyi tölteléket csomagolunk a közepükbe.
Közepes tepsibe öntjük a zsiradékot, majd a
gombócokat körben belemártva a sütőedénybe sorakoztatjuk. A tepsit lefedjük, a
tésztát 30 percig kelesztjük.
180-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
A
gombócot langyosra hűtve, kevés tejfölbe mártva fogyasztjuk.
1 megjegyzés:
De nagyon guszta! :) Csak nagyfiam meg ne lássa, mert rögtön neki kell látnom! :) Azért a hosszú hétvégén majd igyekszek meglepni vele, nagyon szereti a pirított káposztás ételeket! :)
Megjegyzés küldése