A tavaly novemberi Kifőztükben jelent meg a recept, és nem került fel még azóta sem ide, pedig mindenképpen megérdemli, mert az étel nagyon-nagyon finom! Még éppen van padlizsán, hajrá, ha valaki úgy dönt, hogy kipróbálja. Hétvégére ideális, nincs vele olyan sok macera, mint amennyire jó a végeredmény!
Hétköznapi hozzávalókból ünnepi ebédet
készíthetünk, a titok a fűszerezésben rejlik. Római köménnyel és a korianderrel
szórtam meg a padlizsánt; ha valaki nem kedveli vagy nem jut hozzá ezekhez a
fűszerekhez, akkor helyettesíthetők oregánóval és bazsalikommal, azok is jól
illenek ehhez a zöldséghez. A húsra
pedig zsálya és kakukkfű került, ha lehet, használjunk belőlük frisset az
ételhez.
Hozzávalók 4 személyre
a csirkecombokhoz:
4 csirkecomb farhátrésszel együtt
2-3 piros színű paprika
néhány szelet csípős paprika (elhagyható)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy lila hagyma
1/2 dl száraz vörösbor
10-12 zsályalevél vagy 1 teáskanál szárított
2 ág kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
só
őrölt bors
olaj
a padlizsánhoz:
3 közepes padlizsán
1 nagy vöröshagyma
4 paradicsom
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 dl száraz vörösbor
só
őrölt bors
A megtisztított combokat kettévágjuk, sózzuk,
borsozzuk, majd széles serpenyőben kevés olajon átsütjük, és közepes tepsibe
sorakoztatjuk. A megmaradt zsiradékon megpirítjuk a vastagabb karikákra vágott
paprikát, azt is a húshoz adjuk. Végül a nyolcadokra vágott lila hagymát és a
fokhagymagerezdeket pirítjuk meg kissé, az is a hús köré kerül. Megszórjuk az
apróra vágott zöldfűszerekkel, aláöntjük a bort, és fóliával letakarva 25-30
percre 200 fokos sütőbe tesszük puhulni. Amikor ez megtörtént, levesszük róla a
fóliát, és pirosra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy maradjon kevés lé a tepsi
alján, ha szükséges, öntsünk még hozzá kevés bort vagy vizet.
Közben elkészítjük a köretet: a padlizsánt
félbe, majd félcentis szeletekre vágjuk. A megüresedett serpenyőbe 1-2 evőkanál
olajat öntünk, és annyi padlizsánszeletet teszünk bele, amennyi elfér egymás
mellé. Mindkét oldalukat átsütjük, majd kivesszük őket a serpenyőből. Ugyanígy
járunk el a maradékkal.
Ezután újabb evőkanál olajon üvegesre pirítjuk
az apróra vágott hagymát, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot,
sózzuk és borsozzuk. Beleszórjuk a fűszereket, majd visszatesszük a padlizsánt,
melléöntjük a bort, és lefedve 10-15 perc alatt készre pároljuk.
Tipp: a köretet kiegészíthetjük
burgonyapürével is, nagyobb étkűeknek feltétlenül érdemes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése