2014. február 24.

Töltött karaj

Nem vagyok nagy karajrajongó, de ez az étel roppant jól sikerült! A recept eredetileg a januári Kifőztük magazinban jelent meg.


Hozzávalók 6-8 személyre

1,5 kg bőrős-csontos hosszúkaraj, egyben
2 dl fehérbor
2 ág friss rozmaring

őrölt bors
a töltelékhez:
20 dkg darált sertéshús
kevés sárgarépa
kevés füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1/2 zöldpaprika
1 kis csokor petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

A töltelékhez a megtisztított répát lereszeljük, a szalonnát, a hagymát és a paprikát pici kockákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Mindet a darált húshoz adjuk, majd sóval és borssal ízesítjük.


A megmosott, szárazra törölt húst sózzuk, borsozzuk, a bőrét sűrűn bevagdossuk, és a vastagabb végű csontjára fektetjük. Felülről, a bőre alatt 1 centivel bevágjuk kb. a feléig. A nyílásba töltjük a masszát, majd a töltött húst erős cérnával vagy speciális kötözővel több helyen átkötjük. Magas falú tepsibe vagy sütőtálba helyezzük. 2 dl bort öntünk alá, mellé tesszük a rozmaringot, majd lefedve, 180 fokra melegített légkeveréses sütőben kb. 2-2,5 órát sütjük. Fél óránként megnézzük, a szaftjával meglocsoljuk; ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.
Amikor a hús már puha (húshőmérővel vagy hústűvel ellenőrizhetjük), akkor lefedés nélkül 15-20 perc alatt enyhén körbesütjük. A sütőből kivéve fél órát pihentetjük, majd a csontját eltávolítva szeletekre vágjuk.
Tetszés szerinti körettel fogyasztjuk. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

Tipp: miután a töltelékbe nem kerül kenyérféle, szénhidrátszegény, és salátával tálalva az is marad.

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

De jó ötlet! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin