2015. augusztus 20.

Graham-lisztes, rozsos kenyér

Kicsit szégyellem magamat, mert nem marad idő és energia a blogra, pedig elvileg csak fel kellene tenni a Kifőztükben megjelent recepteket, de ez sajnos általában elmarad :( Úgy gondoltam, hogy augusztus 20-a alkalmából beírom a mi "mindennapi kenyerünket", ami a legutóbbi, augusztusi újságban jelent meg. Nagyon sokszor megsütöttem már, úgyhogy bátran merem ajánlani. Előző este szoktam elkészíteni az előkenyeret, ami kb. 5 perces "munka", viszont mivel sokkal jobb állagú lesz tőle a végeredmény, érdemes. A különlegesebb hozzávalók a Bijó webáruházban megvásárolhatók.



Hozzávalók 85 dkg-os kenyérhez, kb. 28 x 11 cm-es formához

az előkenyérhez:
12 dkg BL80 kenyérliszt
1 csipet só
1 csipet cukor
2,5 g friss élesztő
75 ml langyos víz
továbbá:
2,5 dl langyos víz
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
8 dkg BL80 kenyérliszt
20 dkg Graham-liszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dkg zabkorpa
1,5 dkg burgonyapehely
1/2 dkg búzasikér
3 kávéskanál só
1 csapott evőkanál zsír
a szóráshoz:
len-, napraforgó-, tök- és/vagy szezámmag (ízlés szerint)

A kenyérsütést megelőző este összeállítjuk az előkenyeret: az élesztőt feloldjuk a cukros vízben, és a sóval elvegyített liszthez adjuk. Kézzel néhány perc alatt simára dolgozzuk, tálba tesszük, folpackkal borítjuk, és konyharuhával letakarva a konyhapulton hagyjuk. 
Másnap hozzámérjük a háromféle lisztet, valamint a korpát, a pelyhet és a sikért. Beletesszük a zsírt, a sót, a cukros vízben feloldott élesztőt, és a kenyértésztát robotgéppel kb. 10 percig dagasztjuk. Letakarva 15 percre félretesszük, ezután átgyúrjuk, majd 40-50 perc alatt nagyjából a háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és nagyobb téglalappá nyújtjuk; a szélessége a forma hosszával legyen egyenlő. Megszórjuk magokkal és feltekerjük. A sütőpapírral bélelt formába helyezzük, a tetejét bevágjuk, és konyharuhával letakarva még 30 percet pihentetjük.
Közben a sütő aljába kis edénykébe vizet rakunk, a sütőt légkeveréses üzemmódban 210 fokra melegítjük. A kenyértészta tetejét vízzel lekenjük, maggal meghintjük, majd a sütő alsó sínjére helyezett rácsra tesszük. 10 perc után a hőmérsékletet 180 fokra mérsékeljük, és további 20 percig sütjük a kenyeret. Ekkor a vizet kivesszük (vigyázzunk, nehogy leforrázzuk magunkat!), a kenyeret kiemeljük a formából, és sütőrácsra téve még 15-20 percig sülni hagyjuk. Amikor kész, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: az élesztő kimérése gondot okozhat, mivel igen kis mennyiségről van szó. Az a legegyszerűbb, ha egy 5 dkg-os élesztőt négyfelé vágunk, majd az egyik negyed darabnak kb. az ötödét az előkenyérhez adjuk, a maradék pedig másnap kerül a tésztába.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin