2017. november 30.

Joghurtos halcurry

Talán bonyolultnak tűnik első olvasásra a recept, de ha előkészítjük a hozzávalókat, meglátjuk, hogy nem is olyan nagy varázslat elkészíteni ezt a finom, egzotikus halételt. A főzés végén sok leve lesz a currynek, de tálaláskor a rizs majd felszívja.
A recept eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg régebben. 



Hozzávalók 4 személyre
60 dkg pontyfilé
1/2 citrom leve
a fűszerkeverékhez:
2 teáskanál őrölt mustármag
1 csapott teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 púpozott teáskanál őrölt római kömény
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
2 cm friss, aprított gyömbér
3 gerezd zúzott fokhagyma
továbbá:
1 kávéskanál lepkeszegmag (elhagyható)
2 közepes fej vöröshagyma hajszálvékonyra szeletelve
1-2 felaprított csilipaprika (ízlés szerint)
4 zöld kardamom magjai
2 dl sűrű joghurt
2 apróra vágott, hámozott paradicsom vagy 1 teáskanál paradicsompüré
1 kávéskanál cukor
3 evőkanál mazsola
2-3 evőkanál olaj vagy ghí

a tálaláshoz:
párolt (basmati) rizs

A halat megmossuk, 8 részre daraboljuk, enyhén sózzuk, és citromlevet csepegtetünk rá. 
A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk tiszta vízbe. 
A fűszereket kikészítjük; ami nem áll őrölten a rendelkezésünkre, azt mozsárban megtörjük. Az első 6 fűszert, a gyömbért és a fokhagymát kis tálban 1/2 dl vízzel összekeverjük, félretesszük. Széles serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a lepkeszegmagot meg a csilipaprikát. 1 perc múlva hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. 
A fűszerkeveréket belekaparjuk, és addig kevergetjük, amíg a folyadék el nem párolog. Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi a hagymát éppen ellepi, és addig főzzük, amíg a hagyma egészen puha nem lesz. A lángot kicsire vesszük, beleöntjük a joghurtot, majd kis idő múlva hozzáadjuk a paradicsomot, a leszűrt mazsolát és a cukrot. Sózzuk, és a mártásba helyezzük az előzőleg konyhai papírtörlőn leitatott halszeleteket. (Ha a mártás nem lepné el a halat, öntünk még hozzá kevés vizet.) 4-5 perc múlva óvatosan átfordítjuk a halat, és készre pároljuk.

Tipp: ha személyenként 6 dkg nyers basmati rizsből készítjük a köretet, a fogás szénhidrátdiétába beilleszthető.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin