2019. január 22.

Kurkumás, római köményes karfiolkrémleves

Az indiai ízek – no meg a karfiol – iránti rajongásom legújabb tárgya ez a leves. Nagyon finom, már kétszer ismételtünk belőle. Ráadásul nagyon jó a szénhidráttartalma, és ragyogó példája annak, hogy a krémleveseket nem mindig szükséges krumplival "turbózni", van, amikor anélkül is remekül sűrűsödik. És olyan gyönyörű színe van, ugye? :)



Hozzávalók 4 személyre
50–60 dkg karfiol nagyobb rózsákra szedve (tisztítva mérve)
2 cm friss gyömbér
1 kisebb vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál sűrített paradicsom
tört csilipaprika (elhagyható)
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt római kömény
só frissen őrölt bors
1,5 dl tejszín
a tálaláshoz:
natúr joghurt
1 teáskanál fekete szezámmag szárazon pirítva
aprított koriander- vagy petrezselyemzöld

A forró olívaolajon megpirítjuk a reszelt gyömbért. Hozzáadjuk a felaprított vörös- és fokhagymát, és üvegesre dinszteljük. Beleszórjuk a csilit, a kurkumát, a koriandert, a római köményt, majd kis idő múlva hozzákanalazzuk a paradicsomot is. Néhányat keverünk rajta, és beletesszük a karfiolt. Az egészet átforgatjuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve a zöldség puhulásáig főzzük (20-30 perc). A karfiol 1/3-át kivesszük egy tányérra, a többit a botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a levesbe a félretett karfiolt, hozzáadjuk a tejszínt, és annyi vizet öntünk még hozzá, hogy kissé sűrű állaga maradjon. Felforraljuk, utánaízesítjük.
A krémlevest forrón tálaljuk. A tányérba szedve kevés joghurtot kanalazunk bele, végül megszórjuk szezámmaggal és korianderzölddel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin