2019. november 3.

Sült lecsó


Lehet, hogy ezt a bejegyzést kicsit korábban kellett volna beírnom, de talán még nem nagyon késő, a hiperekben sokszor még mindig van ilyenkor csillagtök. Ez utóbbi helyettesíthető cukkinivel vagy akár padlizsánnal is, de az utóbbiak akár el is hagyhatók az ételből, csupán abban segítenek, hogy általuk kissé szaporább, laktatóbb fogást kapunk. Nálunk egymás után, kis kitérővel legalább 3x elkészült ez a lecsó, sok-sok friss zöldfűszerrel, amivel pazar volt :) Maga a lecsó paleo, viszont akinek belefér, csak szólok, hogy friss (kovászos) kenyérrel kitunkolva maga a mennyország :)



Hozzávalók 3 személyre
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes csillagtök (tisztítva mérve kb. 60 dkg)
5–6 zöldpaprika
4–5 nagyobb paradicsom (házi paradicsomlével helyettesíthető)
zsír

őrölt fekete bors
1 csapott teáskanál morzsolt vagy 4–5 ág friss oregánó
1 csapott kávéskanál morzsolt vagy 2–3 ág friss bazsalikom
1 csapott kávéskanál morzsolt vagy 4–5 ág friss kakukkfű
1/2 kávéskanál morzsolt vagy 5 ág friss zsálya
1/2 teáskanál csilipehely vagy 2 pici friss csilipaprika
továbbá:
kevés zsiradék

A zöldségeket megtisztítjuk. A csillagtök belét kikaparjuk, és nagyjából 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeleteljük, a paprikát vastagabb szeletekre vágjuk. A paradicsomot durvára darabolva a botmixer késes aprítójának kelyhébe téve simára dolgozzuk, majd belekeverjük a morzsolt vagy felaprított zöldfűszert.
1 evőkanál zsírt széles, nagy serpenyőben felhevítünk. A patisszont – végig nagy lángon – világosbarnára sütjük, a végén sózzuk, borsozzuk, és lapátkanállal tálra szedjük. 1/2 evőkanál zsíron a vöröshagymát néhány perc alatt megdinszteljük. Rádobjuk a paprikát, és kevergetve kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, csilivel ízesítjük. Felöntjük a fűszeres paradicsomlével, és az egészet összekeverjük.
Vékonyan kizsírozunk egy tűzálló tálat, és belekanalazzuk a félkész lecsót. 180-200 fokra előmelegített sütőben addig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom kissé be nem sűrűsödik. Melegen tálaljuk.

Tipp: minél több zöldfűszer lesz benne, annál illatosabb, finomabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin