2013. március 24.

Paszternákos-fehérboros csirkeragu


Ez a recept egy évvel ezelőtt jelent meg a Kifőztükben. Még szezonja van, lehet kapni paszternákot, az étel nagyon finom, nincs vele sok macera, így akár ma ebédre is elkészülhet!



Hozzávalók 4 személyre

60 dkg csirkecombfilé
35 dkg paszternák
1,5 dl száraz fehérbor
15 dkg póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
csípős hegyes paprika (ízlés szerint, elhagyható)
2 dl tejföl

bors
2-3 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
főtt tészta vagy párolt rizs
petrezselyemzöld
póréhagyma

A húst kisebb kockákra vágjuk. A meghámozott paszternákot nagyobb félkarikákra szeleteljük. A pórét alaposan megtisztítjuk, hogy földes rész ne maradjon benne, és felkarikázzuk (a zöld részéből is nyugodtan mehet bele, és ha újhagymát vettünk, akkor az ép zöld részeket is használjuk fel belőle).
Szélesebb lábasban, felhevített olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzátesszük a húst, fehéredésig kavargatjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a borral. Beledobjuk a paszternákot, az apróra vágott paprikát, öntünk hozzá annyi vizet, hogy kis híján ellepje az ételt, és lefedjük. Kisebb lángon addig pároljuk, míg a hús és a paszternák puha nem lesz; közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Amikor megpuhult minden, a tejfölt kikeverjük kevés főzőlével, és az ételre öntjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még fűszerezzük. Átforraljuk, majd a körettel tálaljuk.
Díszíthetjük petrezselyemzölddel, póréhagymával.

2013. március 22.

Húsos, édesköményes spagetti


Nem sűrűn vásárolok édesköményt, de február tájékán valamelyik üzletben olyan jutányos áron jutottam hozzá, hogy egy szép példány beugrott a kosaramba. Ezt a finom tésztaételt főztem belőle, próbáljátok ki, szerintem igazán jól sikerült!
Az étel a márciusi Kifőztükben jelent meg, amely a weboldalunkról letölthető, sőt nemsokára jön az április számunk is!



Hozzávalók 4 személyre

50 dkg darált hús
1 vöröshagyma
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál csípős pirospaprika (elhagyható)
1/3 kávéskanál köménymag
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
őrölt bors
1 dl sűrű paradicsomlé

a raguhoz:
1 kisebb póréhagyma
1 nagyobb édeskömény gumó
1/2 piros és 1/2 zöld kaliforniai paprika
1 evőkanál olaj
csipet cukor
őrölt bors
1/2 dl száraz bor
továbbá:
35 dkg durumlisztből készült spagetti

A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított vöröshagymát. Rátesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük. Elkeverjük a fűszerpaprikával és a zúzott fokhagymával, felengedjük fél dl vízzel, és lefedve pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáöntjük a paradicsomlét, és készre főzzük.
Közben megfőzzük a spagettit és elkészítjük a zöldségragut. A pórét alaposan megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk; a szebb zöld levélrészből is bátran kerülhet az ételbe. Az édeskömény aljáról eltávolítjuk az alsó, fásabb részét, a tetejéről lemetsszük a kaporszerű zöldet, az utóbbit félretesszük. A gumóról leválasztjuk a külső, barnás burkot, a belsejét négybe, majd vékony szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát feldaraboljuk. A felmelegített olajba tesszük és a cukorral együtt megpirítjuk a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a borral, és lefedve addig pároljuk, míg a kömény roppanósan puha nem lesz.

Tálaláskor a spagettire tesszük a húst, majd a tetejére halmozzuk a zöldségragut. A félretett zölddel – amit hagyhatunk egyben vagy fel is apríthatunk – díszítjük.

2013. március 16.

Vajas burgonya zöldborsmártással


Már látom az előzőleg feltett receptek alapján, hogy nem leszek ezzel sem túl népszerű, pedig a közelmúltban posztolt vegetáriánus ételek igazán finomak. Ez is a márciusi Kifőztükben jelent meg.  A mártással együtt köretként 4 személyre vagy vega ételként 2 személyre elegendő.


Hozzávalók

80 dkg burgonya
3 dkg vaj

őrölt bors
1 kis csokor petrezselyemzöld

a mártáshoz:
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál citromlé
10-12  szem sós lében eltett zöld bors
1-2 szál petrezselyemzöld

őrölt bors

A burgonyát megtisztítjuk, (fél)szeletekre vágjuk, és enyhén sós lében puhára főzzük.
Közben elkészítjük a mártást: a vajat felmelegítjük, és a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Beleszórjuk a lisztet, és kevergetés közben hagyjuk, hogy felhabozzon; ekkor felengedjük a fehérborral, beletesszük a citromlét és a zöld borsot. Sózzuk, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, és csipet őrölt borssal ízesítjük. Közepes lángon 4-5 percig forraljuk.
A leszűrt, puha burgonyát a felforrósított vajon átforgatjuk, sóval  és borssal ízesítjük, végül megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.



2013. március 7.

Abált sertésnyelv


A recept a márciusi Kifőztükben jelent meg. Reggelire, vacsorára jó választás, remek helyettesítője az abált szalonnának, amit sok mindenki szeret(ne), csak komoly visszatartó erő, hogy az utóbbi tele van zsírral... A nyelv gyakorlatilag színhús, csak épp egy kevés zsíros rész van a felső részén, de nyilván aki nem szereti, az levágja róla, de annyi talán belefér;) legalábbis nekünk igen!:)
A nyelvvel szembeni ellenérzést - ami tudom, van néhány embernek - leküzdeni pedig szerintem csak addig tart, amíg meg nem kóstolja, mert nagyon jó az íze!



Hozzávalók

2 sertésnyelv
6-8 szem fekete bors
2-3 babérlevél
2 szem borókabogyó
1 fej vöröshagyma

a külsejére:
2 evőkanál őrölt pirospaprika (édes és csípős vegyesen)
3-4 gerezd fokhagyma

Vizet melegítünk a megtisztított, kettévágott hagymával, a borssal, a babérlevéllel és a borókabogyóval. Amikor már forr, beletesszük az alaposan megmosott nyelvet és legalább 3 kávéskanál sót; fontos, hogy a víz jó sós legyen, valamint fedje el a húst a lábosban; ha kevés lenne, akkor pótoljuk. Az edényt lefedjük, és lassú tűzön addig főzzük a nyelvet, amíg puha nem lesz (ilyenkor a hústűt könnyen bele tudjuk szúrni).  Akkor villára tűzve, késsel lehúzzuk-levágjuk róla a bőrt, majd visszatesszük a húst a lébe, és ott hagyjuk kihűlni. 
A hideg nyelvet megszórjuk a pirospaprikával, megkenjük a zúzott fokhagymával, majd hűtőbe tesszük néhány órára. Vékony szeletekre vágva kínáljuk.

Tipp: a főzőlevet (habár kicsit sósabb a szokásosnál), felhasználhatjuk alaplének vagy levesekhez; ebben az esetben ügyeljünk a só mennyiségére!

2013. március 4.

Almás kevert sütemény


Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, ha gyorsan vágyunk valami édesre, ami kicsit egészségesebb is, főleg ha nem hagyományos cukorral készül.
A recept a februári Kifőztükben jelent meg, az újság - és azóta már a márciusi is - letölthető erről az oldalról.



Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

3 tojás
15 dkg cukor vagy 10 dkg nyírfacukor
15 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
5 dkg zabpehely
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál fahéj
30 dkg reszelt alma
2 evőkanál citromlé
csipet só
a tetejére:
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg kristálycukor vagy 3 dkg nyírfacukor
a tepsi kenéséhez és szórásához:
liszt
zsiradék

Robotgéppel habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a citromlével meglocsolt almát. Beleforgatjuk a sóval, fahéjjal meg sütőporral elkevert lisztet és zabpelyhet. 
A kikent és liszttel meghintett tepsibe simítjuk a masszát, végül a tetejére szórjuk a cukorral vegyített diót. 
180 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2013. március 1.

Indiai csípős hal


Ha ettetek még finomat!!! Aki szereti az indiai ízeket, feltétlenül készítse el, aki pedig barátkozna ezekkel a fűszeres fogásokkal, az sem fog csalódni benne!:) mi oda meg vissza voltunk tőle!
A recept még a februári Kifőztük magazinban jelent meg, azóta már a márciusi szám is kijött, a letöltésért katt ide!



Hozzávalók 2 személyre

30 dkg fehér húsú halfilé (én harcsát használtam)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 csapott teáskanál csilipehely vagy 1/2 teáskanál csilipor
1 nagyobb vöröshagyma
1 csilipaprika
2 x 2 cm friss gyömbér
1 csapott teáskanál őrölt koriander
3-4 szárított curry levél(elhagyható)
1,5 evőkanál olaj
a körethez:
10 dkg basmati rizs
1 kávéskanál kurkuma

2 x 2 cm-es kockákra vágjuk a halat. Sózzuk, rászórjuk a szárított csilit és megcsöpögtetjük a citromlével. Lefedve hideg helyre tesszük.
Megtisztítjuk és finomra aprítjuk a hagymát, lereszeljük a gyömbért. A csilipaprikából eltávolítjuk a magot, a húsát vékonyra szeleteljük.
A rizst dupla térfogatú, kurkumával és sóval ízesített vízben feltesszük főni. Lefedjük, és forrás után 5-6 perccel lezárjuk alatta a lángot; hagyjuk, hogy felszívja a maradék vizet.
Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beletesszük a halat, és nagy lángon, időnként óvatosan megkeverve elfőzzük a levét. Még addig hagyjuk kicsit sülni, amíg a hús kis színt nem kap minden oldalán; ez összesen kb. 6 percig tart. Akkor edénykébe borítjuk, és letakarjuk. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és a hagymát a csilipaprikával és a gyömbérrel együtt pár percig pirítjuk benne. Hozzátesszük a koriandert, a curry levelet, picit sózzuk, és 2 evőkanálnyi vízzel a hagymát egészen puhára pároljuk. Visszatesszük az edénybe a halat, és átmelegítjük.
A halat a kurkumás rizzsel együtt azonnal tálaljuk.

2013. február 27.

Diós almatorta Citromhabtól

Meglátni és megszeretni pillanatok műve volt. Nem vártam sokáig az elkészítésével, és nem is bántam meg, mert nagyon finom! Annyit változtattam rajta, hogy csökkentettem picit a cukor mennyiségét, a töltelékbe tettem pluszban citromlevet, és nekem kellett még egy kis tejföl a tésztába. Az itthon lévő alma csak 75 dekát tett ki, így kicsivel nyilván alacsonyabb lett a sütemény, de ez nekünk nem okozott problémát.



Hozzávalók nálam 23 cm-es formához:


a tésztához:
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
7 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
reszelt citromhéj
csipet só
1 evőkanál tejföl (ha szükséges)
a töltelékhez:
75 dkg savanykás alma (tisztítva mérve)
3 evőkanál barna cukor
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 citrom leve
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1-1,5 dl víz (az alma nedvességtartalmától is függ)
1 evőkanál búzadara
a tetejére:
kis marék durvára tört dió
1 evőkanál méz

A tortaforma alját sütőpapírral borítjuk.
Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, a húsát kis kockákra vágjuk. A cukorral, a citromlével és a fahéjjal félpuhára pároljuk. Közben kis tálkában a pudingporhoz - folyamatos keverés közben - fokozatosan hozzátöltjük a vizet, az almára öntjük, kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük.
A tésztához a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot elvegyítjük, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd összegyúrjuk a tojással. Ha nem állna össze, teszünk hozzá kevés tejfölt. Kerek lapot nyújtunk belőle, és kibéleljük vele a forma alját és az oldalát. Az alját villával megszurkáljuk, a búzadarát egyenletesen a tésztára szórjuk, ráöntjük az almatölteléket és elsimítjuk. (Oldalról a felesleges tésztát - nekem az is lett... - késsel körben levágtam róla; ebből lehet kekszet sütni.)
180 fokra előmelegített, légkeveréses fokozaton 35-40 perc alatt megsütjük a tortát.
Ezalatt a diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A mézet felforrósítjuk, és a sütőből kivett, forró torta tetejére kenjük, majd megszórjuk a pirított dióval.
Rácsra téve kihűtjük, majd szeleteljük.



2013. február 25.

Retró melegszendvics


December végén retrós hangulatban eszembe jutott az a melegszendvics, amit régen sokszor készítettünk, és szerettük is nagyon. Leteszteltük, és arra jutottunk, hogy nem volt az olyan rossz;) Így azután a recept bekerült a januári Kifőztük újságba. Persze némi plusz anyag is került a tetejére a régihez képest, de nem vált kárára...




Hozzávalók személyenként

1 zsömle
5 dkg párizsi
3-4 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
csipet só
frissen őrölt bors
1 teáskanál aprított petrezselyemzöld
kevés friss vagy szárított kakukkfű
1 teáskanál napraforgómag (elhagyható)

A párizsit pici kockákra vágjuk, és összekeverjük a sajttal, a tejföllel meg a fűszerekkel. A zsömlét kettévágjuk, rákenjük a masszát. Megszórhatjuk kevés napraforgómaggal is.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt kissé meg nem pirul.

2013. február 23.

Lencsével rakott zeller


Nem vagyok vegetáriánus, mégis szívesen ajánlom mindenkinek! húsevőknek böjtös fogásként, vagy ha valaki egyszerűen csak valami könnyedebb, finom ételre vágyik.A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy üde, világos színű zellert vegyünk hozzá, ami nem fás, összesen ez a titka az ételnek.
A recept eredetileg a januári Kifőztükben jelent meg, azóta már a februári újság is fent van az oldalon, sőt, nemsokára jön a tavaszváró márciusi számunk is!


Hozzávalók 4 személyre

70-80 dkg zeller
4 tojás
1 teáskanál citromlé
15 dkg lencse
2 babérlevél
1 kisebb fej vöröshagyma
5 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl forró tej
10-15 dkg reszelt sajt
reszelt szerecsendió

őrölt bors

A lencsét alaposan megmossuk, és annyi hideg vízben, amennyi ujjnyira ellepi, főzni kezdjük. Amikor a víz felforrt, ízesítjük a babérral, az apróra vágott hagymával, sóval és borssal. Lefedve addig főzzük a lencsét, amíg meg nem puhul. Közben – ha szükséges – kevés vizet öntünk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy a végére ne legyen túl sok leve!
A tojást keményre főzzük, majd a héját eltávolítjuk.
A zellert meghámozzuk, és fél centi vastag szeleteket vágunk belőle. Bő, enyhén sós, citromlével ízesített vízben, újraforrástól számítva, kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. 
A vajat felolvasztjuk, a lisztet habzásig keverjük benne. Kézi habverővel beledolgozzuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Amikor a sajt elolvadt benne, félretesszük.
A hozzávalókat enyhén kivajazott közepes tepsiben vagy hőálló tálban rétegezzük: zeller - amit még sózunk és borsozunk -, lencse, főtt tojásszeletek, kevés sajtmártás, majd ezt megismételjük. A tetejére öntjük a maradék sajtszószt, és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz (30-40 perc). 

Tipp: sütőből kivéve szaftos étel, kihűlve viszont szépen lehet szeletelni, majd újramelegítve tálalhatjuk. Ha a tojást elhagyjuk belőle, laktovega fogást kapunk.

2013. február 14.

Kata szelet

Hát hiányozhat a Katakonyha blogról a Kata szelet? ugye nem?;) 
A recept eredetileg a februári Kifőztükben jelent meg. Ha egyszer majd odaérek, jön a másik változata is.




Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez:

a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
csipet só
3-4 evőkanálnyi tejföl
a töltelékhez:
1 kész tésztalap összetörve
2 dl tej
1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliás cukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál sötét kakaópor
2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
1 dl rum
a tetejére:
2 tojásfehérje
csipet só
15 dkg porcukor
csokoládéreszelék vagy  tortadara

A tésztához a liszthez vegyítjük a cukrot, a sót, a sütőport, és összemorzsoljuk a zsírral. Összegyúrjuk  a tojássárgával és annyi tejföllel, hogy puha tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyre tesszük, és 1-2 órát pihentetjük.
Három lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral borított tepsi hátán, 180 fokos légkeveréses sütőben, 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük mindegyiket. Hagyjuk őket kihűlni.
Kiválasztunk két szebb lapot, az lesz a sütemény alja és a teteje. (Óvatosan bánjunk a lapokkal, mert könnyen törnek!) A harmadik lapot kis darabokra törjük, és leöntjük meleg, vaníliás cukorral elkevert tejjel, és félretesszük. A vajat a porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaóport és a rumot, végül belekeverjük a beáztatott tésztát. 
Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük, rákenjük a kakaós krémet, majd óvatosan a tetejére csúsztatjuk a másik lapot, és kissé rányomkodjuk. 
Gőz fölött a tojásfehérjéből a sóval és a cukorral együtt habot verünk (ez kb. 10 perc, hogy a fehérje átmelegedjen), és a felső lapra kenjük. Megszórjuk csokoládéval, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin