2009. május 9.

Csatnis hús rizzsel


A fiam kérésére főztem, teljesen leszoktunk róla az utóbbi időben, pedig tavaly és előtte télen nagy kedvenc volt. Arról nem is beszélve, hogy pillanatok alatt készen van, ha az ember lány nyáron gondoskodott róla, hogy eltegye üvegbe az egyik alapanyagát, a csatnit.

A csatni vagy angolosan chutney indiai étel, a Terebess oldalán van egy nagyon jó összefoglalás és receptgyűjtemény. Magáról a csatniról többek között ezt olvashatjuk (idézet a HVG-ből):

"Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.

A varázslatos ízvilágú indiai konyha leleménye, de manapság előszeretettel készítik szerte a világon. A különböző nemzetiségű séfek saját ízkombinációikba adaptálják az alapreceptet. Európába a gyarmatosítás idején hozták be a britek. Angol nyelvterületen mindenütt kapható kisebb üvegekben, hosszú eltarthatósággal, mint a lekvár. A csatni tulajdonképpen sűrű mártás. Egyes fajtái pürészerűek, mások inkább dzsemre emlékeztetnek, felismerhetők benne a gyümölcs- vagy zöldségdarabkák. Alapanyaga tehát gyümölcs és/vagy zöldség, a leggyakrabban mangóból, hagymából, fokhagymából, sárga- és őszibarackból, paradicsomból és korianderlevélből készül, de létezik kókuszos is. Fűszerezéséhez sót, cukrot, csilit, borsot, gyömbért, kurkumát, köményt, citromlevet és ecetet használnak, persze mindezt nem egyszerre. Indiában szinte minden étkezéshez frissen készítik a legkülönfélébb csatnikat. Készülhet hideg és meleg eljárással is, a felhasznált alapanyagtól függően. Elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai előismeret. Inkább csak fantázia, hiszen nagyon szabadon variálható, az egyéni ízlésnek, a pillanatnyi hangulatnak megfelelően."

Ezt az ételt mi kb. 2-3 évvel ezelőtt fedeztük fel magunknak, és 2 nyáron sok-sok üveg készült belőle. A recepteket, mint írták, tényleg nem kell szentírásnak venni, ami van a fán, a kamrában, azt kell hozzá felhasználni. Sőt lehet télen is főzni; alma mindig van, és ha valamelyik befőttet elővesszük, akkor az jó alapnak, az alma a zöldségekkel pedig majd ropogós marad benne, tehát bíztatok mindenkit: Csatnira fel! Vészhelyzetben pedig készen is lehet vásárolni nagy üzletekben, csak nyílván akkor sokkal kisebb lesz az adag.

Én egyébként nem szoktam túlságosan csípősre készíteni, mert mi igenis nagy mennyiségben szeretjük enni; a tegnapi ebédnél hármunknak felbontottam egy 7 dl-es üveget, estére egy kevés maradt belőle. Viszont kevés hússal esszük, ezért ha magunk tettük el az üvegbe, akkor ez egy igen gazdaságos étel, mert nem kerül igazán sokba.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csirke- vagy pulykamell kis kockákra vágva, 7-8 dl csatni (esetleg kevesebb), 1 ek. olaj, só, bors
4 adag párolt rizs

Felteszem a rizst főzni (de természetesen most csak alapot főzök, hagymával, sóval és borssal).

Egy kisebb lábosban az olajon átpirítom a húst, borsozom, sózom, ha kell, kevés vizet hozzáadva puhára párolom. Hozzáteszem a csatnit, összemelegítem.

Utána már csak annyi a dolgom, hogy egy tányérra rizst teszek, a tetejére halmozom a csatnis husit, és jó étvággyal megesszük.

8 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Bingó! Ezt szerettem volna kérdezni, hogy almából működik-e! Van egy almafánk, és nagyon úgy néz ki, hogy rekordtermést készül megérlelni nyárra!

Nálunk is nagy kedvenc a hús és gyümölcs, meg az ellentétes ízek egyszerre! Raktározom az agyamban!

lúdanyó írta...

Ezt én is kipróbálom, nagyon finom lehet! Te milyen csatnit használtál hozzá?

Kata írta...

Viki, működik almából is, de szerintem azért tegyél mellé még valamilyen lédús gyümölcsöt, pl. szilvát, azzal nagyon finom!
Ez pl. pont szilva-alma csatni volt (Lúdanyó, neked is üzenem, nem tudom, miért nem írtam bele...), nekem nagy kedvenc! Ja, meg a mangó csatni is finom, az Orient Expressz blogon van egy nyers recept, de googe-ba beírva számtalan helyen lehet találni.

erős ildikó írta...

Mi nagyon szeretjük az ilyen ízkombinációkat, a csatni édes-pikáns élvezetét. Ha nem is ezen a néven, de igyekszem édes-savanyú-csípős ízvilágot becsempészni meg a gyümölcsös-hagymásat a husi mellé, s páromnak is bejött eddig. Legutóbb a zöldséges-csípős csirkénk volt ilyen Apu névnapján. És érdekes, hogy az ilyesmihez mindig a rizst kívánom, nem a krumplit...azzal is ettük...
Legközelebb a Te recepted próbálom ki, nagyon tetszik!

duende írta...

Nálunk is nagyon jól fogy a csatni. Van is még őszről alma-körte-birs csaznim. A blogon is fenn van. De készítettem már szilvából is - isteni, és sárga, illetve őszibarackból is. Mennyei. A következő kísérletem az eper lesz! :)

Mi úgy esszük, hogy egyszerű sültet készítenek, és külön kis tálkában tálalom a hús, a rizs mellé.

Kata írta...

Nálunk a fiúk szoktak időnként megvétózni ízpárosításokat (pl. a simán gyümölcsös húsokhoz néha beszólnak, hogy nem kéne, de így hagymával egészen más az íze, így nagyon szeretik. Meg ott volt ősszel az a szőlős-almás csirke (http://katakonyha.blogspot.com/2008/09/vasrnap-dleltti-nagyzem-ii-gymlcss.html), na azért mindenki odavolt...

duende írta...

Ez meg az én őszibarackosom:

http://szellemafazekban.blogspot.com
/search?q=csatni

duende írta...

Vagy elszállt az előző hozzászólásom, vagy duplán fogom írni: szóval ősszel legyártom a szőlős receptedet! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin