2013. február 27.

Diós almatorta Citromhabtól

Meglátni és megszeretni pillanatok műve volt. Nem vártam sokáig az elkészítésével, és nem is bántam meg, mert nagyon finom! Annyit változtattam rajta, hogy csökkentettem picit a cukor mennyiségét, a töltelékbe tettem pluszban citromlevet, és nekem kellett még egy kis tejföl a tésztába. Az itthon lévő alma csak 75 dekát tett ki, így kicsivel nyilván alacsonyabb lett a sütemény, de ez nekünk nem okozott problémát.



Hozzávalók nálam 23 cm-es formához:


a tésztához:
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
7 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
reszelt citromhéj
csipet só
1 evőkanál tejföl (ha szükséges)
a töltelékhez:
75 dkg savanykás alma (tisztítva mérve)
3 evőkanál barna cukor
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 citrom leve
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1,5 dl víz
1 evőkanál búzadara
a tetejére:
kis marék durvára tört dió
1 evőkanál méz

A tortaforma alját sütőpapírral borítjuk.
Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, a húsát kis kockákra vágjuk. A cukorral, a citromlével és a fahéjjal félpuhára pároljuk. Közben kis tálkában a pudingporhoz - folyamatos keverés közben - fokozatosan hozzátöltjük a vizet, az almára öntjük, kevergetve besűrítjük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük.
A tésztához a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot elvegyítjük, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd összegyúrjuk a tojással. Ha nem állna össze, teszünk hozzá kevés tejfölt. Kerek lapot nyújtunk belőle, és kibéleljük vele a forma alját és az oldalát. Az alját villával megszurkáljuk, a búzadarát egyenletesen a tésztára szórjuk, ráöntjük az almatölteléket és elsimítjuk. (Oldalról a felesleges tésztát - nekem az is lett... - késsel körben levágtam róla; ebből lehet kekszet sütni.)
180 fokra előmelegített, légkeveréses fokozaton 35-40 perc alatt megsütjük a tortát.
Ezalatt a diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A mézet felforrósítjuk, és a sütőből kivett, forró torta tetejére kenjük, majd megszórjuk a pirított dióval.
Rácsra téve kihűtjük, majd szeleteljük.



1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de szép...

Műsorra kell tűzzem :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin