2019. június 2.

Nyári töltött káposzta

Az étel leírásának már többször nekiindultam, de valahogy soha nem lett befejezve. Pedig ez az a kaja, amit hosszú évek óta nagy sikerrel főzök, és gyakorlatilag mindenkinek nagyon ízlik. Most pedig nekiduráltam magamat, és íme, itt van :)



Hozzávalók 8 személyre
1 nagy üveg kovászolt káposzta, a levével együtt
8 tölteni való zöldpaprika
1,2 kg darált sertésdagadó
12 dkg (basmati) rizs vagy bulgur
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál erős pirospaprika
1 kávéskanál őrölt köménymag

őrölt bors
zsír
1 darab füstölt szalonna vagy szalonnabőrke
3-5 dl (házi) paradicsomlé
a rántáshoz:
2 evőkanál zsír
3-4 dkg liszt
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
a tálaláshoz:
tejföl

A finomra aprított vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a rántáshoz. A többihez szórjuk a rizst, az egészet átforgatjuk, felöntjük 1,5 dl vízzel. 1 kávéskanálnyi sóval ízesítve kis lángon pároljuk, amíg a rizs a folyadékot fel nem szívja, majd langyosra hűtjük.
A húst a fűszerekkel és a hagymás rizzsel jól összedolgozzuk. A csumájuktól megfosztott paprikákat megtöltjük vele, a maradék masszából gombócokat formázunk. Nagyobb fazék aljára tesszük a szalonna- vagy bőrkecsíkokat, rászórjuk a káposzta harmadát. Ráhelyezünk 4 megtöltött paprikát és a gombócok felét. Erre egy újabb adag káposzta, majd a maradék paprika meg gombóc kerül, és a megmaradt káposztával zárjuk le. Kb. a feléig öntjük fel a kovászolt káposzta levével, majd paradicsomlevet és annyi vizet töltünk még bele, amennyi a káposztát ellepi. A fedőt rátéve felforraljuk, és 1 órát főzzük. Közben a zsírból, a lisztből, a hagymából és a pirospaprikából rántást készítünk. Hőkiegyenlítéses módszerrel újramelegítve a káposztás edény szélére, a levébe osztjuk, és további 15 percig forraljuk az ételt. Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk.

Tipp: az étel ezekkel a hozzávalókkal készítve alacsonyabb szénhidráttartalmú, mint a hagyományos változat. Kiadósabb, ha a töltelékbe több rizs, valamint nagyobb mennyiségű rántás kerül bele.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin