Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahhoz képest, hogy gyerekkoromban mennyire rossz viszonyban voltam a karalábéval (kivéve nyersen, mert úgy mindig is imádtam), most majdnem minden héten főzök valami karalábésat. Mondjuk manapság egész évben remek példányok vannak belőle a piacon, lehet, ez is segít ebben. Ez a leves duplán zabos, hogy megmaradjon a zöldség diétás jellege (ráadásul gluténmentes zabot használva a leves is mentes lesz), remélem, nektek is tetszeni fog.
Hozzávalók 4 személyre
2 karalábé
1 evőkanál vaj
só
frissen őrölt fekete bors
2 teáskanál zabliszt
2 púpozott evőkanál tejföl
kb. 8 dl húsalaplé
a galuskához:
1 teáskanál vaj felolvasztva
2 teáskanál tojásfehérje
3–4 teáskanál zabliszt
só
őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld
A megtisztított karalábét kisebb kockákra vágjuk, és a felforrósított vajra szedjük. Amikor kis színt kapott, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve félpuhára pároljuk. Rászórjuk a zablisztet, alaposan elkeverjük, majd a tejfölt is hozzákanalazva eldolgozzuk. Apránként felöntjük az alaplével. Amikor felforrt, megkóstoljuk, ha szükséges, utánafűszerezzük.
Közben elkészítjük a galuska tésztáját: a vajat, a tojásfehérjét és a zablisztet keményebb, de könnyen kavarható állagúra dolgozzuk, kevés sóval és borssal fűszerezzük. A majdnem kész levesbe szaggatjuk, és még néhány percig rotyogtatjuk.
Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése