2008. december 14.

Karácsonyi receptverseny - Dióval szórt sajtos rúd


Nem tudom, beleférek-e vele valamelyik kategóriába...nálunk talán előétel kategória, mert vendégségben a sós aprósüti kerül legelőször az asztalra. Szerintem kicsi idő- és energia ráfordítással ezzel nagyon finom rágcsa kerül a vendégek elé.
Karácsonyi kategóriába azért sorolom, mert dióval van megszórva, különlegesebb, mintha magok lennének a tetején, ráadásul a sajt és a dió jól passzol egymáshoz. Ami pedig az előkészítését illeti, akár pár nappal vendégség előtt is össze lehet állítani, folpackba csomagolva vígan eláll sütésig. Sajtot lehet simát vagy füstöltet is választani, esetleg keverni a kettőt; füstölttel karakteresebb lesz az íze.

Hozzávalók egy gáztepsinyi sütihez:

25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 8 dkg reszelt (füstölt) sajt, 1 púpos mokkáskanál só, 6 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál 10 %-os ecet
A tetejére: fél felvert tojás a kenéshez, kevés só, 1-2 dkg reszelt sajt, 2 kis marék durvára aprított dió

Egy pohárba előkészítem az ecetes vizet. A lisztet és a sót a margarinnal összemorzsolom, hozzáteszem a reszelt sajtot, majd az ecetes víz segítségével összegyúrom. Négyzetes alakúra formázom, folpackba csomagolva hűtőbe teszem, és minimum egy éjszakát pihentetem, de jó néhány napot is maradhat.
Kinyújtás előtt negyedórával kiveszem. Innentől kezdve már pikk-pakk készen van - nem mintha eddig túl sok időt kellett volna vele foglalkozni... A diót is ekkor szoktam a nyújtófával megtörni, kb. 1 perc alatt készen van. Lisztes deszkán a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtom. Megkenem a tojással, kicsit megszórom sóval, ráreszelek kevés sajtot, és rászórom a diót. Tetszés szerinti csíkokat vágok derelyevágóval belőle, és sütőpapíros tepsire teszem (nem kell túl nagy távolságra tenni egymástól, nem nő meg széltében).
200 fokos alsó-felső sütésen 25-30 perc alatt sül szép aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin