Ez a recept még az októberi "gombócolós" Kifőztükben jelent
meg. Természetesen most is elkészíthető, vegyük elő a polcról a nyár
végén eltett lecsót!
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéslapocka (0,8-1 kg)
2-3 vastag húsú paprika (ha lehet, piros színű)
csilipaprika (ízlés szerint)
2 fej vöröshagyma
4 paradicsom
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál zsálya
2 evőkanál balzsamecet
só
őrölt bors
2 evőkanál zsír vagy olaj
a tálaláshoz:
krumplipüré
zöld fűszer (elhagyható)
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk.
A húst sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben 1 evőkanál zsíron mindkét oldalán lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük.
Újabb evőkanál zsíron megpirítjuk a hagymát, majd a paprikát és a paradicsomot is. Beletesszük a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az egyéb fűszereket, majd hozzátesszük az ecetet, és összekeverjük. A hússzeleteket a szaftba tesszük, kb. egy dl vizet öntünk alá, az edényt lefedjük, és az ételt bő egy óra alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Akkor a húst kivesszük, a levét kissé darabosra hagyva pépesítjük, majd a hússzeleteket visszatéve összemelegítjük
Tányérra helyezzük a húst, mellé gombócoljuk a krumplipürét, és gazdagon meglocsoljuk az ételt a piros szafttal. Zöld fűszerrel díszíthetjük.
Tipp: a paprikát és a paradicsomot 4-5 evőkanál üveges lecsóval helyettesíthetjük; ezt az edény lefedése előtt tegyük az ételbe.
1 megjegyzés:
Köszönöm a tippet a holnapi ebédhez. Üveges lecsóval is biztos finom lesz!
Megjegyzés küldése