2018. március 7.

Szalagos farsangi fánk

Tudom, tőlem az utóbbi időben már nem várja senki, hogy szénhidráttal teli, fehér lisztes édességeket posztoljak, de a tágabb család örömére időnként "beugrik" 1-1 hagyományosabb édesség. Persze azért a cukor legnagyobb részét kicseréltem benne édesítőre 😉 Ez az én "tuti" verzióm a klasszikus farsangi fánkra, remélem, lesz, aki megelégedéssel használja majd a receptet.



Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
60 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 egész tojás + 3 tojássárgája
8 dkg olvasztott vaj
3,5 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1 csapott evőkanál cukor
1 evőkanál négyszeres erősségű porédesítő
1 evőkanál rum
1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
1 csapott kávéskanál só
1 teáskanál házi vaníliakivonat
továbbá:
olaj
porrá őrölt édesítő
(sárgabarack)lekvár

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket, az édesítőt, a citromhéjat, a sót elvegyítjük, a közepébe öntjük az élesztős tejet. Belerakjuk a tojást, a rumot, a vaníliát, és (robotgéppel) dagasztani kezdjük. Amikor már nagyjából elkeveredett minden, a vajat is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A formázást legjobb, ha műanyag vagy szilikonos, olajjal megkent felületen végezzük, mert így nem fog megégni sütés közben az olaj, nem kerül bele direktben liszt; természetesen - ha ez nem oldható meg - liszttel szórt felületen is dolgozhatunk. A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral szaggatjuk, a leeső tésztát újragyúrjuk, -szaggatjuk. Letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.
Közben széles edényben kb. 4 cm magasan olajat forrósítunk. Egy kis darab tésztagolyót beledobunk, és amikor sisteregni kezd a zsiradék körülötte, akkor megfelelő a hőfok, kezdhetjük a sütést; közepes, de inkább kissé alacsonyabb lángon kell sütni a fánkot. (Egyszerre ne tegyünk sokat az edénybe, bőven legyen helyük nőni benne.) A felül lévő oldalukon a közepükbe lyukat képezünk, lefordítva az olajba helyezzük, és 1-1,5 percig fedővel letakarjuk, majd fedő nélkül sütjük tovább. Amikor aranybarna az egyik oldaluk, mindet átfordítjuk, és a másik oldalukat is készre pirítjuk. Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, majd édesítővel megszórjuk, és lekvárral tálaljuk. 
Frissen, langyosan a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin